Fogponics: van 1 liter water 200 m3 mist maken in vertical farm

Water wordt schaarser, maar planten hebben nog altijd evenveel water nodig. Daarbij zorgt de huidige energiecrisis ervoor dat het nog lastiger wordt om een indoor farm draaiende te houden. Om deze uitdagingen het hoofd te kunnen bieden, heeft het bedrijf Oasis een container farm ontwikkeld die gebruikmaakt van fogponics, waarbij 1 liter water omgezet kan worden in 200 kubieke meter mist met voedingsstoffen. Daarnaast heeft medeoprichter Aleksey Prykhodko een technologie ontwikkeld waarmee water weer kan worden opgevangen en de combinatie met fogponics de waterbehoefte van de plant drastisch kan reduceren.

"Na wat onderzoek hebben we ontdekt dat veel landen 70-80% van hun watervoorraad gebruiken voor de land- en tuinbouw, afhankelijk van hoe ontwikkeld het land is," zegt hij. Aangezien de voedselketen heel fragiel kan zijn, heeft Aleksey de container farm met fogponics ontwikkeld, evenals het wateropvangsysteem en een zonnepaneeltechnologie.


Aleksey Prykhodko

Van 1 liter 200 m3 mist maken
Aleksey legt uit dat de container farm van Smart Oasis het waterverbruik nog verder kan verlagen dan bij aeroponics. Dat is mogelijk door de manier waarop het water weer wordt opgevangen en de transformatie van water in mist in onze speciale tank. "Ons systeem vangt water uit de lucht op en gebruikt dat weer om de planten water te geven," legt hij uit.

En daar komt nog een voordeel bij om de hoek kijken, aangezien Smart Oasis ook een voedingsoplossing heeft bedacht, die kan worden gemengd met het opgevangen water. "Op deze manier is de farm zelfvoorzienend. Van 1 liter water kunnen we 200 m3 mist met voedingsstoffen creëren, die over de planten heen wordt gesproeid vanaf het plafond van de container. Dit noemen we fogponics."

Volgens Aleksey is fogponics veel efficiënter dan de klassieke aeroponics, omdat daarbij veel interne tools nodig zijn om de planten van water te voorzien. "Er zijn dan veel leidingen, sproeikoppen en pijpen nodig, die continu gevuld moeten zijn met vloeistof, omdat ze anders beschadigd raken. Met fogponics is dit niet nodig omdat de bemesting plaatsvindt via de mist, die bovenop de wortels van de planten wordt gesproeid. Met onze technologie kunnen we ook kleinere druppels creëren als bij gewone aeroponics."

Er wordt een verhoogde intensiteit van de plantgroei bereikt door het uitgebreide klimaatbeheersingssysteem (temperatuur, luchtvochtigheid, CO2 en licht) en de regelmatige bewatering van de planten door de mist, die bestaat uit microdeeltjes water met voedingsstoffen en zuurstof. Elke farm kan een groot aantal gewassen telen op deze manier, kleinfruit, groenten, kruiden en specerijen, en zo gezonde producten leveren.

'Flexibel gewas'
Het draait bij de container farm van Smart Oasis niet alleen om het opvangen van water. Elk klein detail kan volledig worden beheerd, zoals de watertemperatuur en het CO2-niveau. Alles kan worden aangepast, net als het belichtingssysteem. Aleksey legt ook uit dat de technologie zo efficiënt is dat het binnen 2-3 uur kan worden aangepast om een ander gewas te telen.

"Met onze farm kan een teler heel soepel van het ene op het andere gewas overstappen. Zo kunnen telers de markt in de gaten houden en een ander gewas gaan telen als dat op een bepaald moment beter uitkomt: ze kunnen alle typen groenten telen, maar ook zachtfruit, champignons etc."

De farm van Smart Oasis is een volledig geautomatiseerde oplossing voor vertical farming, die onafhankelijk is van de externe beschikbare hoeveelheid water. De farm is mobiel, eenvoudig te verplaatsen en snel te installeren, doordat de containers zijn voorzien van isothermische isolatie. Ook is de farm schaalbaar. Verschillende vertical farms kunnen eenvoudig worden samengevoegd en uitgebreid om meer en verschillende types gewassen te telen. Met deze oplossing kan er voedsel worden geteeld met een grotere productiviteit in een ruimte die 50x optimaler is ingericht voor stedelijke gebieden of zelfs in een woestijn.

Ze hebben ook een oplossing voor gebouwen, zodat er verschillende biologische producten in elk type gebouw geteeld kunnen worden, in elk klimaat.

Stabiele farms
Het Oekraïense bedrijf is internationaal actief, vooral in de landen die een grote waterschaarste hebben. "We hebben klanten in het Midden-Oosten en over het algemeen is er in die regio veel interesse in onze oplossingen. Maar we zijn ook actief in Noord-Europa, omdat onze farm in elk klimaat gebruikt kan worden."

Smart Oasis heeft ook klanten in Oekraïne, die actief blijven ondanks de Russische invasie. "Ze blijven gewoon doorwerken, ondanks de invasie, omdat deze projecten zich onder de grond bevinden. Dat is ook mogelijk met ons systeem."

Momenteel wil het bedrijf de Noord-Amerikaanse markt op om nieuwe partners en klanten te vinden.

Voor meer informatie:
Aleksey Prykhodko, oprichter en directeur
Smart Oasis
pa@smartoasis.farm
smartoasis.farm 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven