Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
proef onderweg bij WUR in Bleiswijk

Nieuw glas werkt als 'volledig transparant éénlaags energiescherm'

Glasproducent Agculture brengt Geysir op de markt. Volgens het bedirjf 'het eerste energiebesparende enkelglas met een hoge hemisferische lichttransmissie.' 

Geysir is helder floatglas dat is behandeld met een pyrolytische coating die een laag emissiviteitsvermogen (low-E) heeft en onmiddellijk na de productie van het floatglas wordt aangebracht. "Als gevolg hiervan is de online coating helemaal geïntegreerd in het glasoppervlak, wat heel duurzaam is", stelt men. "Het glas wordt vervolgens vacuüm gecoat met twee duurzame AR-coatings om de PAR- en hemisferische lichttransmissie te verbeteren tot niveaus die vergelijkbaar zijn met de huidige glasproducten voor de tuinbouwsector. Zowel de low-E als de AR-coatings worden volgens de Europese normen beschouwd als coatings van klasse A, wat getuigt van hun duurzame prestaties."  

Onmiddellijke energiebesparingen
De duurzame low-E-coating die is aangebracht op het buitenoppervlak van Geysir reflecteert ver-infrarode warmte terug de kas in, waardoor het glas fungeert als een volledig transparant éénlaags energiescherm. Het resultaat: tot 22,2% minder gasverbruik per jaar op basis van het nieuwste WUR-onderzoek, dat werd gefinancierd door Kas als Energiebron.

Dankzij deze energiebesparende coating laat het glas maximaal licht binnen in de kas, vooral in de winter wanneer er weinig natuurlijk licht is en het gebruik van extra mechanische energiebesparende schermen de hoeveelheid natuurlijk licht in de kas vermindert, waardoor meer assimilatielampen nodig zijn en het elektriciteitsverbruik stijgt. Met andere woorden, met Geysir hebben telers minder schermuren nodig en kunnen ze de hoeveelheid natuurlijk licht in hun kassen verhogen in die tijd van het jaar dat er weinig natuurlijk licht is.

De hoeveelheid energie die gewassen en bladeren verliezen, is afhankelijk van de omstandigheden in de lucht. Als de lucht helder is en de zon schijnt, is de luchttemperatuur laag. Gewassen voelen dit aan en verliezen energie, wat leidt tot lagere bladtemperaturen en een hogere kans op condensvorming op de bladeren. De kans op bacteriën en ziektes is dan ook hoger. Low-E Geysir-glas reflecteert de verloren radiatieve warmte van de gewassen wanneer de lucht koud, maar helder is. Aan de andere kant betekent een bewolkte lucht dat de temperatuur hoog is en verliezen gewassen niet zoveel energie. De wolken fungeren namelijk zelf als een low-E-coating. In dat geval is er ook minder behoefte aan low-E-glas. Wanneer het regent en het glas aan de buitenkant nat wordt, is het low-E-effect ook minder (op een moment dat het sowieso niet nodig is).

Minder condensvorming, hogere relatieve luchtvochtigheid, indirecte energiebesparingen
Door de positie van de low-E-coating aan de buitenkant van de kas gaat alle warmte die door de coating wordt gereflecteerd twee keer door het glas heen, wat leidt tot een hogere glastemperatuur. Dat betekent dat er minder condensvorming is aan de binnenkant van het glas en er een hogere relatieve luchtvochtigheid is (RH). Deze toename in luchtvochtigheid leidt echter niet tot meer condensvorming op de bladeren, omdat de bladtemperatuur ook is toegenomen. Daarnaast leidt een hogere RH tot meer latente warmte en een stabielere luchttemperatuur, zodat de teler eenvoudiger en efficiënter het klimaat binnen in de kas kan beheren. Een hogere RH betekent ook dat de warmtepompen minder gas verbruiken, wat tot secundaire besparingen zorgt. Dit zijn allemaal voordelen van Geysir, aldus de producent.


WUR: eerste oogst onder Geysir

Geen gevangen warmte in de zomer
Een van de mogelijke problemen met low-E gecoat glas in de zomer is dat de warmte nergens heen kan. Waarom? Omdat zonnestraling na terugkeer in de kas wordt omgezet in ver-infrarood en omdat de low-E-coating alle ver-infraroodstraling reflecteert. Dit kan ertoe leiden dat de warmte binnenin wordt vastgehouden. In dat geval kan het zijn dat telers hun kassen meer moeten ventileren, wat weer leidt tot CO2-verlies en een daaruit voortvloeiende verlaging van de gewasopbrengst. Als Geysir echter wordt gewit, zal het zijn low-E-effect verliezen, zolang de witkalk op het glas zit. De meeste telers doen dat in de zomer en als gevolg daarvan gedraagt Geysir zich dan als normaal glas en wordt de warmte ook niet meer vastgehouden. Natuurlijk keert de low-E-functie weer terug zodra de whitewash eraf is, zodat het weer klaar is voor het daaropvolgende koude seizoen. De hoge duurzaamheid van beide coatings zorgt voor stabiele prestaties wanneer de whitewash wordt aangebracht en verwijderd.

Ideaal voor koude klimaten
In koude klimaten zoals Noord-Europa en Amerika duurt het koude seizoen langer dan het warme seizoen, waardoor het energieverbruik bij kassen hoger ligt dan in vergelijking met andere delen van de wereld. Aan de andere kant is de marktwaarde van de gewassen veel hoger tijdens het koude seizoen, door de hogere bedrijfskosten tijdens de winters in de koude klimaten. Dit samen met de huidige gasprijzen maken het leven moeilijk voor telers. Zoals hierboven vermeld kan Geysir de opbrengsten in de winter verhogen en tegelijkertijd besparen op de energiekosten. WUR voert momenteel een experiment uit met Geysir in Bleiswijk, om alle hierboven genoemde voordelen van dit glas te demonstreren. Het experiment eindigt in december, maar de veelbelovende resultaten zijn al opgemerkt.

Voor meer informatie:
Mohammad Shayesteh
Agculture
mohammad.shayesteh@agc.com
www.agculture.eu 

Publicatiedatum: