Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Industrieel composteerbaar biopolymeer voor tuinbouwtouw

Het gecertificeerde composteerbare biopolymeer ecovio van BASF kan nu ook worden gebruikt voor de productie van zwarte touwen voor de teelt van eenjarige groenten- en fruitgewassen in kassen. De ecovio T 2206 is gecertificeerd volgens EN13432. Na de oogst kunnen de touwen samen met de plantenresten verzameld en naar industriële composteerfaciliteiten vervoerd worden. Daar worden ze, afhankelijk van lokale regelgeving, biologisch afgebroken.

Persistente microplastics in organisch afval wordt op deze manier vermeden. Ook kan meer groenafval worden omgezet in waardevolle compost. Het industrieel composteerbare ecovio ondersteunt de organische recycling en draagt bij aan het sluiten van de voedingsstoffencyclus.

Touwen
De touwen ecovio T 2206, kunnen worden gebruikt om gewassen die aan de draad groeien, zoals tomaten en komkommers, omhoog te helpen groeien in Europa, Zuid-Amerika, Azië en Canada. Testen laten zien dat de touwen goed presteren tot aan het einde van de teeltcyclus. Na de oogst hoeven tuinders de touwen niet moeizaam van de planten te scheiden. Ze kunnen simpelweg verzameld worden voor compostering. De gecertificeerde industrieel composteerbare touwen zijn zowel voordelig voor tuinders als voor fabrikanten. Ecovio T 2206 kan worden geproduceerd op standaard polypropyleen (PP) machines voor touwen.

Meer BASF biopolymeren voor tuinbouwtoepassingen
Het biopolymerenportfolio van BASF bestaat uit het gecertificeerde bodemafbreekbare soort ecovio M 2351 (volgens EN 17033). Het is speciaal ontwikkeld voor mulchfolies die worden gebruikt in de land- en tuinbouw om daarmee de opbrengst te verhogen, de oogst te versnellen en water en herbiciden te besparen. Mulchfolies van ecovio M 2351 worden volledig en biologisch afgebroken door micro-organismen zoals bacteriën en schimmels die van nature in de bodem voorkomen. Tuinders kunnen de mulchfolies, gemaakt van ecovio M 2351, na de oogst simpelweg onderploegen. Dit bespaart tijd en geld en helpt de aanwezigheid van persistente microplastics in tuinbouwbodem te voorkomen. Tuinders kunnen traditionele mulchfolies van niet-afbreekbaar polyethyleen (PE) gebruiken om dat te voorkomen.

Biopolymeren van BASF maken organische recycling mogelijk
De biopolymeer van BASF ecovio is gecertificeerd composteerbaar volgens normen zoals EN13432. Het is een mengsel van PBAT ecoflex van BASF en hernieuwbare grondstoffen. Ecovio wordt gebruikt in organische afvalzakken, vershoudfolie, fruit- en groentezakken, evenals tuinbouw mulchfolies en voedselverpakkingstoepassingen. Studies tonen de voordelen van ecovio voor de teelt, verpakking en houdbaarheid van voedsel evenals voor de inzameling van voedselafval. Deze voordelen zijn gebaseerd op de gecertificeerde biologische afbreekbaarheid in industriële en huishoudelijke compostering evenals in tuinbouwbodem. Voedselafval wordt verminderd, voedingsstoffen worden teruggebracht naar de bodem door grotere hoeveelheden compost- en de ophoping van persistente microplastics in tuinbouwbodem wordt vermeden. Dit draagt bij aan een circulaire economie door de voedingsstoffencyclus te sluiten via organische recycling.

Voor meer informatie:
BASF
basf.com

Publicatiedatum: