"Seizoenskloof in aardbeienteelt biedt enorm marktpotentieel voor vertical farmers in Japan"

"Hoewel men zegt dat veel mensen extra zullen betalen voor aardbeien van hoge kwaliteit, zien we geen prijsproblemen op de aardbeienmarkt in Japan. De prijzen van onze producten zijn redelijk en concurrerend", zegt Yuuki Matsuda, CEO van MD-Farm, een Japans agtech-bedrijf.

MD-Farm levert vertical farmsystemen met eigen technologie en biedt ook een platform aan met knowhow-services. Potentiële klanten zijn grote kastelers, supermarkten of voedselverwerkers. Om te bewijzen dat het systeem en platform werken, gaat MD-Farm een eigen vertical farm voor aardbeien bouwen in Niigata, de grootste stad aan de kust van de Japanse zee.

Onlangs werd bekend dat Quantum Digital Farming heeft geïnvesteerd in MD-Farm. Nu zijn beide partijen in gesprek over hoe ze hun oplossingen samen op de Japanse markt kunnen brengen. Er wordt ook gedacht aan een joint venture in de toekomst.

Marktkloof zorgt voor grote kansen
Yuuki stelt dat de Japanse markt uniek is voor aardbeien aangezien de meeste buitentelers het product maar voor een beperkte periode kunnen leveren. Normaal gesproken vindt de teelt plaats van november tot en met mei met kortedagrassen. De oogstopbrengst fluctueert meestal, wat soms leveringsproblemen veroorzaakt.

"De rassen hebben kou nodig en groeien dus niet in de zomer in Japan. Tussen juni en oktober is er een gat in de markt. Omdat we het hele jaar door aardbeien kunnen leveren, kunnen we dat gat opvullen. Het gaat om een enorme markt van ongeveer $ 3,5 miljard op winkelprijsbasis. Van veel groenteboeren weten we dat er in dat seizoen een enorme vraag is naar aardbeien."

MD-Farm ontwikkelt al haar technologieën en diensten zelf. "Tot nu toe zijn er geen bedrijven die met succes grootschalige vertical farms bouwen voor aardbeien van hoge kwaliteit. We zijn waarschijnlijk het eerste bedrijf dat technologie kan bieden om succesvol aardbeien te telen", zegt Yuuki.

Gepatenteerde technologie
Onlangs is het technologiepatent goedgekeurd in Japan en binnenkort wordt het ook internationaal gepatenteerd. Dankzij de gepatenteerde technologie kan MD-Farm jaarrond en zonder onderbrekingen aardbeien telen.

"We hebben ook automatische oogstrobots, automatische bestuivingsapparatuur en een krachtig LED-systeem ontwikkeld dat speciaal is bedoeld voor het telen van aardbeien. Verder hebben we een patent aangevraagd voor een bepaalde oogstmethode en ook voor de nabije toekomst hebben we nog projecten in de pijplijn", vertelt Yuuki.

"We zouden graag onze oplossingen voor de aardbeienteelt wereldwijd introduceren, niet alleen in Japan. We kunnen onze diensten leveren via de cloud en onze eigen rassen aan de platformgebruikers verkopen."

Rassenveredeling
MD-Farm voert ook onderzoek uit om verschillende aardbeienrassen te verbeteren. Yuuki legt uit dat het bedrijf een technologie heeft ontwikkeld die het mogelijk maakt om binnen een jaar meerdere zaden te kweken onder stabiele omstandigheden. Het bedrijf heeft een omgeving gecreëerd om het hele proces van rassenveredeling te kunnen digitaliseren. "Normaal gesproken kan er maar één keer per jaar aan zaadveredeling worden gedaan."

De medische kant van aardbeien
Yuuki merkt op dat het bedrijf zijn zinnen heeft gezet op medische toepassingen, zoals Natural Drugs. Aardbeien bevatten bijvoorbeeld een ingrediënt genaamd GAPDH, dat allergische reacties kan verminderen. In de nabije toekomst kunnen supplementen op basis van aardbeien worden ontwikkeld om verschillende allergische reacties te verzachten.

Voor meer informatie:
Yuuki Matsuda (CEO)
MD-FARM
matsuda@md.farm
www.md.farm 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven