"Grote kansen voor verticale groeitorens op Franse markt"

"De markt is er klaar voor. Op dit moment zijn ze nog een beetje huiverig om hydrocultuur uit te proberen, maar de interesse is er. Het is nogal een nichemarkt, wat ons de kans geeft om eerst op kleine schaal te groeien en dan uit te breiden naar een bedrijf van grotere omvang," aldus Julien Lach, oprichter van ERRA, een Frans agtechbedrijf gevestigd in Le Havre, Frankrijk.

Proberen om de perceptie van hydrocultuur bij te stellen
Julien begon in 2017 biologische groenten te kweken in stedelijke gebieden in Frankrijk. "Hier zijn veel mensen totaal losgekoppeld van de natuur en de teelt van producten. Ze hebben er geen idee van hoe wij voedsel produceren. Toen ik me dat eenmaal realiseerde, heb ik in januari 2020 ERRA opgestart, om mensen bewust te maken van de voordelen van hydrocultuur."


Julien Lach

Tegenwoordig levert het bedrijf diverse soorten groeitorens aan restaurants, scholen en bedrijven. Julien geeft de gebruikers voorlichting over het onderhoud van de torens, de voordelen ervan, en biedt ook aan om ze voor de klant te runnen. Op dit moment heeft Julien verschillende klanten waarvoor hij bloemen, groenten en gewassen zoals aardbeien kweekt. Voorlopig wil ERRA ook de teelt zelf nog verzorgen, wat betekent dat bedrijven zelf niets hoeven te doen behalve te wachten op hun producten.

De meeste kwekerijen die ERRA tot dusver heeft geleverd, zijn open-luchtinstallaties en die hebben zich al bewezen. De beste maand om te telen is mei-september, legt Julien uit, vanwege het klimaat. Per toren kan tussen de 15-20 kg aan gewassen worden geoogst.

Groeivooruitzichten
Julien ziet veel mogelijkheden in het verschiet. Hij krijgt veel vragen over hoe hydrocultuur-producten gezonder zijn dan vollegronds-producten. Beetje bij beetje ziet Julien dat de inwoners van Le Havre wat toeschietelijker worden ten aanzien van deze teeltmethode.

"We krijgen veel aandacht van de lokale pers, wat helpt om onze producten bekendheid te geven. We maken ook deel uit van een groep die bestaat uit verschillende belangrijke spelers in de steden, die geïnteresseerd zijn in onze groeitoren, wat tot nu toe erg fijn is," merkt Julien op.

"Na een jaar in deze sector, hoop ik uit te breiden over de hele regio en uiteindelijk over het hele land." Omdat men de gewassen zelf kan zien groeien, is dit de beste manier om het product en de mogelijkheden ervan aan de man te brengen. De mensen zijn verbaasd als ze de producten zien die in dergelijke torens worden geteeld.

Het enige probleem waarmee ERRA wordt geconfronteerd, zijn de hoge kosten voor voedingsstoffen. "Op dit moment is elektriciteit goedkoper dan voedingsstoffen. In Frankrijk staat dit centraal bij het telen van gewassen, omdat het een enorme invloed heeft op de smaak van het product," zegt Julien.

Belangrijkste duurzaamheidsaspecten
Het belangrijkste voordeel dat Julien graag aan de Franse samenleving wil overbrengen is het waterbesparende aspect, aangezien dat water al schaars is en over een paar jaar nog schaarser zal worden. En dan is daar ook de ruimtebesparing, want met groeitorens kunnen 50 gewassen worden geteeld op slechts 1 m2. De torens kunnen ook binnen worden geplaatst en via plug-and-play in gang worden gezet.

Voor meer informatie:
Julien Lach
ERRA Hydro
julien.lach@outlook.com
erra-hydro.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven