"Er is enorme marktinteresse en het ordervolume overtreft onze verwachtingen"

Nu de markt voor vertical farms en thuisteelt vooruitgang boekt, betreden steeds meer grote marktdeelnemers het speelveld om te investeren in grootschalige bedrijven. Vooral het segment van teeltoplossingen voor in huis groeide aanzienlijk tijdens de coronapandemie. Palram Industries is een van deze bedrijven die inspeelt op de toenemende populariteit van bovengenoemde segmenten.

"Palram Industries is een Israëlisch bedrijf dat is opgericht door een landbouwnederzetting, de Ramat Yonahan-kibbutz", zegt Amnon Manneberg, projectmanager bij Palram. "Sinds de oprichting van het bedrijf hebben we ons gericht op tuinbouwoplossingen voor telers over de hele wereld, en later zijn we ons beginnen te focussen op tuinbouw in de stad en in de huizen."

Proleafy werd eind vorig jaar stilletjes gelanceerd. "Dit was om de markt te testen", benadrukt Amnon. "Ook al hebben we nog niet geïnvesteerd in marketing, we ervaren een enorme marktinteresse en het ordervolume overtreft onze verwachtingen. We zijn dus heel optimistisch wat betreft onze afzet voor dit jaar en daarna."

Focus op thuisteelt
De oplossingen van Palram zijn wereldwijd te vinden bij commerciële en hobbykassen. "Ongeveer twee jaar geleden besloten we de volgende stap te zetten en ook innovatieve oplossingen voor teelt binnen in de huizen te brengen", vervolgt hij. Het concept is om mensen thuis hun eigen gezonde en verse groenten te laten telen en te laten genieten van het groeiproces." 

En dus ontwikkelde Palram Proleafy. Het gaat om een NFT-teeltkast met ruimte voor 60 planten. De kast kan op afstand worden gecontroleerd en bestuurd via een app. Thuistelers kunnen bij Proleafy eigen groeimedia, zaden of zaailingen gebruiken, evenals de bemestingsoplossingen voor hydrocultuur naar keuze.

Geschikt voor woonruimtes
Het bedrijf kwam tot het ontwerp van deze teeltkasten door een aantal principes te volgen. "Al vroeg in het ontwikkelingsproces hebben we onze twee belangrijkste doelen gedefinieerd", zegt hij. "We wilden enerzijds een aanzienlijk rendement voor de voetafdruk van het apparaat en anderzijds een maximaal gebruikersgemak en een aangenaam ontwerp dat in woonruimtes past."

Daarom ontwikkelde Palram een aantal unieke, eenvoudige concepten, zoals de gepatenteerde, gemakkelijk uitneembare teeltcassettes die gereinigd kunnen worden in de vaatwasser.

Breed assortiment aan gewassen
Proleafy is 125 cm hoog, 60 cm breed en 57 cm diep. De kast is verdeeld in drie teeltvloeren met elk 20 planten. Via de app kan het lichtrecept per verdieping worden aangepast. Elke etage heeft vijf cassettes met elk vier teeltgaten.

In Proleafy zijn al met succes alle soorten bladgroenten geteeld zoals onder meer sla, rucola, spinazie, boerenkool, peterselie, dille, munt en basilicum. Het systeem blijkt ook goed te werken voor cherrytomaten, aardbeien, pepers, radijzen en andere kleinere groenten.

Tegelijkertijd laat Proleafy een zekere mate van flexibiliteit toe. "We willen onze telers aanmoedigen om te experimenteren met een mix van producten die past bij hun eigen behoeften en smaken. Als je bijvoorbeeld alleen sla teelt, kun je elke dag een krop sla verwachten als je het teeltschema strikt aanhoudt", legt Amnon uit.

Maar de meeste gebruikers kiezen voor één semi-permanente verdieping met kruiden die veelvuldig geoogst kunnen worden, zoals munt, dille en peterselie, en twee etages voor bladgroenten.

Gebruiksvriendelijk
Proleafy is ontworpen met gebruiksvriendelijkheid als een van de topprioriteiten: de cassettes kunnen eenvoudig worden losgemaakt voor zaaien en planten, verzorging, oogst en reiniging.

Bovendien kan elke groeiparameter via de app worden bestuurd: van het spectrum en de timing van de lichten tot het vermogen van de pomp en het luchtverversingssysteem. De kast wordt volledig gemonteerd en gebruiksklaar geleverd met materiaal dat een goed onderhoud toelaat.

Voor meer informatie:
Amnon Manneberg (project manager)
Palram Industries
amnon.manneberg@palram.com 
www.palram2grow.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven