Britse aardbeienteelt gestimuleerd met hybride rassen uit zaad

"De Britse markt voor aardbeien is enorm. Bij Elsoms zijn al onze aardbeirassen hybride, uit zaad geteeld en getest in het VK," zegt Claire Taylor, technisch coördinator bij Elsoms.

Elsoms is een onafhankelijke zaadspecialist en plantenveredelaar gevestigd in Lincolnshire, Verenigd Koninkrijk. Elsoms heeft een uitgebreide portefeuille van zaden van Bejo en Holland Select die eerst in het Verenigd Koninkrijk worden getest om het succes van de klant te garanderen. De onderneming maakt gebruik van de nieuwste plantenveredelingstechnologie voor haar eigen veredelingsprogramma. Elsoms heeft zich onlangs op de aardbeienmarkt in het Verenigd Koninkrijk gericht.

Elsoms werkt samen met ABZ Seeds voor de exclusieve rechten op drie aardbeirassen.

Soraya F1
Elsoms is een samenwerking aangegaan met het Nederlandse zaadbedrijf ABZ Seeds om een aardbeienportfolio te ontwikkelen voor het Verenigd Koninkrijk, met Soraya (F1, hybride) op dit moment als de kers op haar taart. Soraya is speciaal ontwikkeld voor zowel zomer- als winterteelt en gedijt goed in glazen kassen met LED-belichting. Deze variëteit levert ruwweg 1,25-1,5 kg/per plant met een gemiddelde vruchtgrootte van 16-35 g en een Brix van 8-11. Elsoms heeft ook de exclusieve rechten op twee bijkomende commerciële variëteiten van ABZ waaronder F1 Estavana voor buitenteelt in goten en F1 Rowena voor vollegrondsteelt.

"We werken samen met ABZ Seeds, omdat ze alleen maar aardbeien telen en zo gepassioneerd zijn over wat ze doen. De passie daar is zeer vergelijkbaar met die van Elsoms," merkt Claire op. "We doen hier in het VK al ongeveer drie jaar proeven. Al onze variëteiten zijn gekweekt uit zaad in plaats van uitlopers."

Vegetatieve vermeerdering of teelt uit zaad?
"Terwijl vegetatieve vermeerdering gebruikelijker is voor aardbeien, biedt rechtstreeks uit zaad werken veel voordelen voor zowel de teler als de distributeur," zegt Claire. "Ten eerste is de logistiek van het verladen van zaden eenvoudiger dan die van het verladen van vers plantmateriaal, vooral in de nasleep van Brexit die de import in het Verenigd Koninkrijk heeft gecompliceerd. Bij verse planten kan elke extra dag in de haven als gevolg van fytosanitaire certificering of havenvertragingen onnodige stress veroorzaken en de sterftecijfers verhogen. Het verladen van zaden houdt veel minder risico in."

"Wanneer een teler planten bij ons bestelt, verladen wij de zaden van ABZ Seeds en laten ze opkweken door Ball Colegrave. Colegrave levert de planten vervolgens aan de teler. Het kiempercentage is 90%, dus we hadden een buffer van 10% toen we de zaden bestelden," legt Claire uit.

Een ander voordeel van het telen uit hybride zaden is de lagere incidentie van ziekten, aangezien een F1-aardbeiplant ziektevrij materiaal is.

Britse aardbeienmarkt moeilijk te betreden
Lokale aardbeien kwamen van oudsher in juni of juli op de markt, maar telers en handelaren in het VK hebben daar sindsdien verandering in gebracht met de introductie van doordragers, waardoor aardbeien uit het VK al vanaf maart tot in het najaar verkrijgbaar zijn. Elsoms werkt samen met telers om jaarrond aardbeien te leveren met de toevoeging van Soraya op de markt.

Alvorens de consumenten te bereiken, moet het fruit eerst worden geaccepteerd door de supermarkten zelf, die strikte specificaties hanteren met betrekking tot de vorm, de grootte, de smaak en de kleur. Om ervoor te zorgen dat de telers hun producten in de schappen van de supermarkten kunnen krijgen, werkt Elsoms ijverig aan de selectie van rassen die door de supermarkten worden goedgekeurd. In 2021 is Elsoms begonnen met benchmarking, wat inhoudt dat wekelijks gecodeerde monsters worden opgestuurd die door de technische manager worden beoordeeld op gewicht, houdbaarheid, ziekte, kleur, smaak, enz.

Voor proeven is bij Elsoms Seeds ook dit jaar Soroya geplant onder glas. 

Voor meer informatie:
Claire Taylor
Elsoms Seeds
seed@elsoms.com 
www.elsoms.comGé Bentvelsen  
ABZ Seeds
ge.bentvelsen@abz-strawberry.nl
www.abz-strawberry.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven