Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Microgroenten kweken: de nieuwe teelt van morgen?

Kool, rucola, koriander: in totaal worden er door het Franse Dakoté, een 100% natuurlijk stadskwekerij 2.0 gespecialiseerd in het kweken van microgroenten meer dan dertig planten gekweekt in een beschermde omgeving.

Naarmate de vraag naar gezonder eten toeneemt, worden microgroenten dankzij hun voedingswaarden en lage gehalte aan calorieën steeds populairder: microgroenten zijn onder meer rijk aan vitamines en aminozuren, maar dus juist arm aan calorieën. “Als je 100 gram mini-kooltjes eet, staat dit gelijk aan het eten van 1,4 kg van de plant als hij volgroeid is”, legt Michel Darguy uit, een van de drie partners van Dakoté.

© Dakoté

Meerdere voordelen
Het kweken van mini-groenten heeft meerdere voordelen. Denk bijvoorbeeld aan de totale controle over de omgeving, zonder dat daarbij gebruik wordt gemaakt van gewasbeschermingsmiddelen. “De zaailingen worden al na 10 dagen geoogst. In deze fase heeft de plant geen kunstmest of andere organische stoffen nodig en dankzij de indoorteelt zijn we niet afhankelijk van het weer of de problemen die inherent zijn aan het telen in de vollegrond”, vertelt Michel.


© Dakoté

Het kweken van morgen
“Het gebruik van leds maakt het voor ons mogelijk de planten op planken in gebouwen te kweken. Hierdoor hebben we controle over het klimaat, het milieu en het energieverbruik (water en elektriciteit). Voor deze vorm van kweken van morgen, moeten we vandaag vooral proberen op een beredeneerde manier te kweken. Dit kan door iets schoons te doen, zonder daarbij de bodem op een verkeerde manier aan te passen of het milieu te schaden, maar het gaat op dit moment alleen nog maar om een concept.”

Start-up Dakoté, door drie partners opgericht in september 2020, is gevestigd in Saint-Pierre du Mont, in de buurt van Mont de Marsan, in de regio Landes. Na eerst restauranthouders te hebben overtuigd, worden de door Dakoté gekweekte microgroenten nu ook steeds vaker in supermarkten verkocht.

Voor meer informatie:
Dakoté
dakote.com

Publicatiedatum: