Aardbeien telen in Belgische vertical farm: "We geven niet zo om pracht en praal"

Aardbeien zijn op hun lekkerst als ze zo snel mogelijk na de pluk worden geconsumeerd. Helaas hebben vele markten geen gemakkelijke toegang tot dit rode goud'. Of het klimaat is er niet geschikt voor de teelt, of het hoogseizoen is er kort of er is een gebrek aan ruimte. "Bij Urban Harvest bieden we telers oplossingen om overal en altijd aardbeien te telen", zegt Alexandre Van Deun, medeoprichter van Urban Harvest.

Urban Harvest is een Belgisch agritech-bedrijf dat zich ten doel stelt bij de tuinbouw minder land te gebruiken en het op die manier terug te geven aan de natuur om de biodiversiteit te verbeteren en te versterken. Het biedt no-nonsense vertical farmoplossingen voor de aardbeien- en bladgroenteteelt en voor de vermeerdering van stekken. Urban Harvest ontwerpt en bouwt binnenteeltfaciliteiten en heeft al diverse projecten voor commercieel levensvatbare vertical farms succesvol afgerond.


Een proefopstelling voor aardbeienteelt

Een eigen aanpak
Het bedrijf maakt al twee jaar met succes gebruik van de eigen vertical farm waar het meer dan 50.000 potkruiden per maand voor de Belgische retailmarkt teelt. "Dit noemen we diepgaand testen", zegt Olivier Paulus, medeoprichter van Urban Harvest.

Urban Harvest beschikt over een aantal proefopstellingen om elk aspect van de teelt te verbeteren en zowel de CapEx als de OpEx te verlagen. Dat kan door de opbrengst te verhogen en het teeltproces eenvoudiger te maken. Het bedrijf blijft ook nauw samenwerken met de klanten om teeltgegevens te analyseren die de sensoren ter beschikking stellen of die de telers aanreiken via eigen waarnemingen.

De Urban Harvest vertical farm voor aardbeien is speciaal ontworpen voor de nieuwste generatie stadstelers. Bij deze oplossing draait alles om het ontzorgen van de teler wat productie betreft, zodat hij of zij zich kan concentreren op de afzet van het product.


Olivier Paulus (voor) en Alexandre Van Deun (achter)

Steek zelf je vertical farm in elkaar
"We hebben al talloze oplossingen gezien die allemaal complex lijken en die de uitdaging om de investeringskosten per vierkante meter te verlagen eigenlijk nog groter maken", vertelt Alexandre. "Onze oplossing is als het ware op een zeer streng dieet. We geven niet zo om pracht en praal."

De Urban Harvest-oplossing is technologie- en leveranciersonafhankelijk en werkt met gestandaardiseerde modules voor de stellingen en met HVAC, fertigatie en LED's. Klanten kunnen kiezen voor deze specifieke componenten om de oplossing op hun behoeften af te stemmen. Het ontwerp is van dien aard dat de vertical farm eenvoudig door de teler zelf kan worden opgebouwd.

Commercieel realisme
Het telen van aardbeien in een vertical farm brengt uiteraard nog steeds kosten met zich mee, maar de productie is jaarrond, de aardbeien zijn van hoogwaardige kwaliteit en vrij van gewasbeschermingsmiddelen. Het waterverbruik is bovendien minimaal en de teelt vindt dicht bij de eindverbruiker plaats.

Urban Harvest richt zich op regio's waar de schaal, waarop toegevoegde waarde en uitdagingen met elkaar in balans liggen, doorslaat in het voordeel van de toegevoegde waarde. Daarom kijkt het bedrijf vooral naar afzetgebieden zoals het Midden-Oosten, Aziƫ en afgelegen locaties waar hoge importniveaus leiden tot prijzige aardbeien.

Sharing is caring
"We hebben veel energie gestoken in samenwerking met verschillende belanghebbende partijen uit de sector, want we geloven dat dit de weg is die we moeten inslaan om in onze opzet te slagen: het vergroten van de biodiversiteit door tuinbouwgrond terug te geven aan de planeet", zegt Alexandre. "We werken graag samen met ervaren professionele telers om inzichten te delen over hoe we de opbrengst kunnen verhogen en tegelijkertijd de ecologische impact kunnen verminderen."

Urban Harvest is momenteel op zoek naar nieuwe medewerkers om het sales- en marketingteam te versterken en naar strategische partners of investeerders voor de doelregio's.

Voor meer informatie:
Alexandre Van Deun (medeoprichter)
Urban Harvest
alexandre@urbanharvest.eu
www.urbanharvest.eu


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven