Vertical farm en robotbouwer slaan handen ineen: "We worden een techplatform"

"We streven naar een besparing op arbeidskosten bij het gebruik van robots, samenwerking om teeltbedrijven schoner en winstgevender te maken en synergie tussen beide bedrijven," zegt Kirill Zelenski, CEO van iFarm EMEA. iFarm, een Finse vertical farm, werkt samen met Seasony, een agtech robotleverancier, om arbeidskosten te besparen en de efficiëntie in vertical farms te verbeteren.

"We worden een techplatform voor verschillende soorten automatisering; het gaat er alleen om de juiste technologiepartners te vinden om modules bovenop onze robot te bouwen," zegt Christopher Thomasen, CEO van Seasony.

Van links naar rechts: Kirill Zelenski (CEO van iFarm EMEA), Mamoun Gharbi, (Lead Engineer bij Seasony) en Carlos Corchado Miralles, (Robotics Developer bij Seasony)

Seasony, opgericht in 2018, heeft als missie om robotica-oplossingen te bieden aan vertical farms om arbeidskosten, menselijke fouten en de overdracht van plagen/ziekten te verminderen. Het vlaggenschip van het bedrijf kreeg de naam Watney, een schaarlift-achtige oplossing die zelf rijdt op basis van paden (gemaakt door zelf het meest optimale pad voor elke reis te berekenen). De robot kan ook trays van en naar systemen transporteren. Zoals medeoprichter en CEO Christopher Weis Thomasen uitlegt is Watney een modulair systeem waaraan andere modules kunnen worden toegevoegd om de mogelijkheden van de robot verder uit te breiden.

"De robot is ontworpen om foto's van het gewas te maken en plantentrays te hanteren. We hebben deze eenvoudige topmodules gebouwd en zijn vervolgens naar de markt gegaan en hebben andere technologieleveranciers gevraagd om zich aan te sluiten bij ons ecosysteem van oplossingen," zegt Christopher. "We zijn momenteel in gesprek met robotica-bedrijven over de mogelijkheid om bijvoorbeeld een robotarm aan onze robot toe te voegen."


De robot

Partnerschappen
In 2021 werkte Seasony aan het vormen van strategische partnerschappen die het bedrijf in staat zouden stellen om zijn robotoplossingen in vertical farms te vinden. Een van de gevormde partnerschappen is er een met iFarm, een Fins agtechbedrijf dat kant-en-klare vertical farmsystemen levert, zijn Growtune SaaS-platform voor vertical farmbeheer en afzonderlijke componenten. In november verscheepte Seasony zijn robot Watney naar de onderzoeksfarm van iFarm buiten Helsinki.

"De iFarm-onderzoeksfarm zal een geweldige plek voor ons zijn om onze functies te testen voordat we naar een grootschalig teeltbedrijf gaan. We denken dat onze robotoplossing het meest zinvol zal zijn voor vertical farms met een oppervlakte van meer dan 1.000m2," legt Christopher uit.

De kennis die is opgedaan in het partnerschap met onder andere iFarm, zal van cruciaal belang zijn voor de tweede iteratie van de robotoplossing, die Seasony in maart 2022 wil leveren. In 2022 zullen naar schatting 10 robots worden geproduceerd.

Voor meer informatie:
Christopher Weis Thomasen
Seasony
info@seasony.dk
www.seasony.dk  

iFarm
pr@ifarm.fi 
www.ifarm.fi 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven