Hoe het grootste cementbedrijf van Portugal een grote algenproductie opzette

Een duurzaamheidsproject van het Portugese cementbedrijf Secil, waarbij alternatieven werden gezocht om de uitstoot van broeikasgassen van de fabriek te compenseren, leidde 14 jaar geleden tot de oprichting van wat een van de grootste producenten van microalgen in Europa zou worden.


Faciliteiten van Allmicroalgae

Het Allmicroalgae-project begon in 2007 met als doel microalgen te gebruiken om de CO₂ die vrijkomt bij het cementproductieproces af te vangen. In 2009, na eerst enkele proefteelten te hebben uitgevoerd, besloot Secil een teeltfaciliteit van 1 hectare te bouwen, dat nu integraal deel uitmaakt van de productielocatie. In de volgende 12 jaar heeft Allmicroalgae in totaal € 15 miljoen geïnvesteerd in de teelt van microalgen.


Fotobioreactoren


Gele, groene en witte Chlorella vulgaris en tabletten van biologische Chlorella

Wat de milieuvoordelen betreft, kunnen microalgen, naast het afvangen van CO₂, zware metalen ophopen en het is ook bekend dat ze 'afval' opruimen en zo ook deel kunnen uitmaken van de zogenaamde circulaire economie. Bij Allmicroalgae testen ze ook verschillende eluaten/afvalstoffen van voeding om microalgenbiomassa te produceren met inachtneming van de kwaliteitseisen die ze zichzelf stellen en die de certificaten eisen.

Allmicroalgae beschikt sinds 2018 over de biologische certificering van de EU voor de teelt van Chlorella vulgaris en is daarmee naar eigen zeggen het enige Europese bedrijf met een grootschalige biologische productie van dit gewas. Dit jaar behaalde het ook diezelfde certificering voor de productie van Spirulina. Daarnaast is Allmicroalgae in het bezit van de GMP + FSA-, GMP- en Kosher-certificeringen.


Spirulina

Microalgen kunnen ook worden gebruikt als biomeststoffen en plantversterkers in de tuinbouw, de basis vormen van diervoeder en dienst doen als een alternatieve en duurzame energiebron.

Hoe worden microalgen geteeld?
Op het gebied van teeltsystemen zie je in de literatuur vaak nieuwe reactoren en andere ontwikkelingen opduiken, volgens de Portugezen. Maar naar hun mening hangt de teelt meer af van de biologie dan van de productiesystemen zelf, vooral omdat Aziatische landen microalgen al in grote hoeveelheden en met succes telen. De technologie bestaat eigenlijk al. Maar de verwerkingstechniek is een ander paar mouwen. Die sector is tot op heden minder ontwikkeld.


Raceway-teeltsysteem

"Ons productieproces voor industriële microalgensoorten is uniek, zeer flexibel en stelt hoge eisen aan de kwaliteit. De stammen genieten van de meest geschikte omstandigheden voor celdeling en wanneer ze hoge concentraties bereiken, worden ze overgebracht naar grotere volumes met meer ruimte om verder te groeien", leggen ze uit bij het Portugese bedrijf gevestigd in Pataias. "Chlorella-microalgen kunnen autotroof of heterotroof groeien. In Allmicroalgae verloopt de teelt van groene Chlorella vulgaris in twee fasen. Eerst wordt het entmateriaal geproduceerd door fermentatie en later in fotobioreactoren (onder buitenomstandigheden). Naast groene Chlorella vulgaris, kan Allmicroalgae ook gele en witte Chlorella vulgaris telen. Deze producten zijn zeer aantrekkelijk, omdat de uiterlijke eigenschappen, zoals kleur, smaak en sensorisch profiel, nog beter zijn."


Fotobioreactoren van Allmicroalgae

Allmicroalgae produceert ook Spirulina en brengt het op de markt in de vorm van een pasta of natuurlijk gedroogd poeder.

Een groeiende sector in Europa en Amerika
Deze producten met een hoge toegevoegde waarde kunnen verschillende toepassingen hebben, leggen ze uit bij Allmicroalgae. "Ze kunnen als dagelijkse aanvulling in de vorm van tabletten worden ingenomen of dienen als ingrediënt in smoothies, soepen, broodproducten, enz. Onze microalgen brengen we zowel B2B als B2C op de markt in Portugal en het buitenland. Ons merk heet Allma."


Microalgenproducten van Allmicroalgae

De microalgenmarkt heeft in Azië al een rijke geschiedenis, maar in Europa en Amerika begon de teelt en de afzet pas 2 decennia geleden.


Microalgenproducten van Allmicroalgae

De sector staat nog voor grote uitdagingen, waarvan de grootste misschien wel de opschaling is zonder dat het voedingsprofiel in de verschillende partijen verschilt, aldus de Portugezen. "En aan vraagzijde wordt de grootste uitdaging om microalgen deel te laten uitmaken van het dagelijks voedingspatroon, zodat mensen ze niet alleen consumeren als detox-producten en in diëten voor gewichtsverlies. De sector probeert met R&D nu verschillende toepassingen te vinden om microalgen een plaats te geven als ingrediënt in het alledaagse voedsel, zonder dat prijs, smaak of gebruiksgemak een probleem vormen."

Bij Allmicroalgae breiden ze de productielocatie nu verder uit om de doelstellingen te kunnen bereiken die ze zichzelf hebben gesteld. Toekomstige uitbreidingen zullen afhangen van de vraag. Elk jaar test men verschillende soorten omdat de teelt zich nog in een vroeg stadium bevindt, waarin 'het uiterst belangrijk is om ons te concentreren op en te investeren in onderzoek en ontwikkeling.' "Het marktpotentieel is nog niet volledig in kaart gebracht."

 

Voor meer informatie:
Allmicroalgae- Natural Products, S.A.
Rua 25 de Abril, s/n
Pataias - Gare
2445-413 Pataias (Portugal)
info@allmicroalgae.com
www.allmicroalgae.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven