Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Rijst, tarwe en soja telen in enorme vertical farms"

Nieuwe Britse vertical farm kijkt verder dan groenten

"Qua voedselvoorziening is het probleem op onze planeet uiteindelijk niet het kunnen telen van bladgroenten, maar van basisproducten zoals soja, tarwe en rijst", zegt Tristan Fischer, CEO van Fischer Farms.

Het Britse Fischer Farms legt zich toe op geautomatiseerde binnenteelt, waardoor het jaarrond voedsel kan telen. Momenteel bouwt Fischer een nieuwe teeltfaciliteit in Easton, in het zuidoosten van Engeland. In de 25.000 m2 grote faciliteit zal 6,5 ton sla per dag geoogst worden, goed voor 72.000 zakjes salade. Daarna zal er nog verder worden uitgebreid en zal het totale volume van het bedrijf uitkomen op 210.000 zakjes per dag.

Basisproducten
Fischer zal eerst aan de slag gaan met bladgroenten en kruiden. Na verloop van tijd zal het bedrijf de gewassen tegen dezelfde prijs verkopen als vollegrondsgewassen, maar wel met de voordelen van vertical farming. "Omdat de bedrijfskosten in de loop van de tijd dalen, zullen we in de toekomst nog meer teeltfaciliteiten bouwen waar we onder meer zachtfruit willen telen."

Over ongeveer 10-15 jaar hoopt Fischer Farms rijst, tarwe en soja te telen in enorme vertical farms die zijn aangesloten op enorme wind- en zonneparken. Op deze manier zal het bedrijf toegang hebben tot goedkope elektriciteit, aangezien dat de grootste kostenpost is. "Het zal ons in staat stellen om basisproducten zoals rijst, tarwe en soja te telen. Met dit soort producten kan de wereld gevoed worden."

Meer automatisering, lagere productiekosten
De vertical farm in Easton zal in hoge mate geautomatiseerd zijn. De eerste fase van de faciliteit omvat 25.000 m2 teeltruimte, waar zeven mensen zullen werken. Zodra de tweede fase klaar is, die 50.000 m2 beslaat, zullen nog eens 10 mensen aan de slag kunnen.

"We profiteren van de voordelen van automatisering en schaalvergroting. We kijken voortdurend naar het automatiseren van processen om de productiekosten te verlagen en de 'saaiere aspecten van de tuinbouw' eruit te halen. In de buitenteelt is er veel handenarbeid nodig, maar in onze vertical farms worden dergelijke taken uitgevoerd door machines. Het merendeel van het personeel binnen ons bedrijf is geschoold. We investeren in ons team om hen de vaardigheden te geven die ze nodig hebben voor het werk."

Zodra de vertical farm van 25.000 m2 is gebouwd, zal het team alle componenten evalueren om te zien wat er verbeterd kan worden. Die inzichten zullen dan worden meegenomen naar de opschaalfase van 50.000 m2.

Tristan merkt op dat automatisering voor veel efficiƫntie zorgt. "Zodra apparatuur in grotere hoeveelheden wordt aangekocht, dalen de prijzen. Kapitaalkosten en bedrijfskosten kunnen worden verlaagd door een groter systeem te hebben."

Hernieuwbare energie
Het bedrijf keek bij de keuze van een locatie uit naar de mogelijkheid van duurzame energie, zoals zonne- en windenergie. Fischer Farms zal in Easton over 30 Megawatt aan windenergie en 30 Megawatt aan zonne-energie beschikken.

"We zouden het grootste deel van de benodigde energie moeten kunnen dekken. Hernieuwbare energiebronnen zullen helpen om een duurzaam productieniveau te bereiken. Met een eigen verbinding naar de hernieuwbare energiebronnen houden we onze kosten laag in vergelijking met wat we van het elektriciteitsnet zouden kopen."

Een groeiende niche
Tristan zegt dat vertical farm-producten nog steeds als een nichemarkt worden gezien, maar van zodra Fischer een groter productievolume bereikt, zullen mensen meer horen over vertical farms en de voordelen ervan, stelt Tristan.

Door het grote aantal salades dat op de markt zal komen, zal de samenleving meer te weten komen over de voordelen van vertical farming. "We denken dat deze markt dezelfde transitie zal doormaken als de biologische markt. Eerst was er niet veel aanbod, maar toen er meer spelers op de markt kwamen en de consument het product had geprobeerd, groeide de vraag."

Voor meer informatie:
Kyla Flynn 
Fischer Farms 
Tel: +44 (0)1622 816 999
kyla@coregeo.com 
www.coregeo.com

Publicatiedatum: