Rapport: 70% telers ziet gevaar van misleidende duurzaamheidsinformatie

Greenwashing, toekomstige teelt en duurzaamheidsmetingen staan centraal in het Global CEA Census Report 2021.

In het derde jaarlijkse Census Report, gepubliceerd door Agritecture en WayBeyond, delen telers in de Controlled Environment Agriculture (CEA) sector hun inzichten over duurzaamheid en hun ideeën voor de komende 12 maanden.

Klik hier voor het volledige rapport.

"In het Census-rapport van vorig jaar werd verslag gedaan van de impact van Covid-19 en het optimisme over de toekomst van de sector. Dit jaar lag de nadruk op duurzaamheid. Het is een onderwerp dat steeds belangrijker wordt voor overheden, bedrijven en jongere generaties die gepassioneerd zijn over de impact van voedingsteelt op het klimaat," zegt Darryn Keiller, CEO en oprichter van WayBeyond.

"Er waren een paar belangrijke punten die ons allemaal verbaasden, waaronder de vraag of respondenten geloven dat de CEA-sector vatbaar is voor overdreven 'greenwashing', oftewel zeggen dat je duurzaam bent als bedrijf, terwijl dat niet zo is. 70% zei ja. Het feit dat de meeste telers vinden dat er misleidende duurzaamheidsinformatie wordt gedeeld is zorgwekkend en ik zou zeggen niet geheel zonder grond, hoewel dit niet alleen een probleem is voor de CEA, maar voor de tuinbouw in zijn geheel. Verder onderzoek zou nodig zijn om de juistheid van hun overtuigingen te bevestigen."

Een snel evoluerende sector
Volgens S2G Ventures bedroegen de wereldwijde investeringen in CEA in 2020 € 1,7 mld ter ondersteuning van geavanceerde technologie voor nieuwe en bestaande teeltbedrijven. Dit toont het hoge tempo aan waarin de sector zich beweegt.

"Uit de telling blijkt dat 72% van de respondenten het komende jaar een verbetering van de nettomarge verwacht en 81% is van plan zijn areaal het komende jaar uit te breiden. Dit is positief voor iedereen die bij de sector betrokken is," zegt Keiller.

Wat in veel van de opwinding echter ontbreekt, is een diepere analyse van het gebruik van natuurlijke hulpbronnen door de sector en de algemene duurzaamheidsresultaten. Henry Gordon-Smith, oprichter en CEO van Agritecture, legt uit dat het gebrek aan transparantie een risico is voor de hele sector.

"In de tien jaar dat ik in deze sector werk, is de evolutie fenomenaal geweest, maar de transparantie en de discussie rond duurzaamheid zijn niet verder gevorderd dan het gebruikelijke commentaar. Als consultants in de sector hebben we veel voorbeelden gezien van besparingen op land en water, gunstige arbeidsomstandigheden en een grotere versheid van de producten, naast andere positieve resultaten, wanneer je de CEA-teelt vergelijkt met traditionele op het veld geteelde producten, maar we hebben ook voorbeelden gezien van individuele bedrijven die zich baseerden op externe casestudy's om grote duurzaamheidsclaims te doen, in plaats van hun eigen gegevens te meten."

Veel ruimte voor verbetering
"Het Census-rapport heeft ons laten zien dat er nog veel ruimte voor verbetering is als het gaat om het bijhouden en delen van deze meetgegevens. Waar we meer van moeten zien is verantwoording. Als je goede dingen doet, bewijs het dan. Vertel uw verhaal met feiten en gegevens om het te staven. Transparantie is precies wat consumenten willen als het gaat om de voeding die ze kopen en we willen die positieve, op bewijs gebaseerde verhalen vertellen die er zijn. Het simpelweg toepassen van algemene beweringen van de sector op een individuele operatie is waarschijnlijk wat ertoe leidt dat zo velen in de sector het gevoel hebben dat er sprake is van buitensporige greenwashing."

Dit jaar waren 60% van de respondenten oprichters en/of CEO's. De jaarlijkse telling van CEA-exploitanten is een van de weinige wereldwijde metingen van spelers in de sector.

"In veel opzichten roepen de bevindingen dit jaar over duurzaamheid meer vragen op dan antwoorden en moeten ze mogelijkheden aan het licht brengen voor nieuwe onderzoeksinitiatieven. Onze twee bedrijven, Agritecture en WayBeyond, zullen blijven zoeken naar manieren om meer vooruitgang te boeken bij onze geweldige gemeenschap van CEA-telers over de hele wereld," zegt Gordon-Smith.

Klik hier voor het volledige rapport.

Voor meer informatie:
WayBeyond 
www.waybeyond.io 

 

Agritecture
www.agritecture.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven