Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Toenemende vraag naar geautomatiseerde teeltconcepten binnenshuis

"We hebben de vraag zien verviervoudigen in vergelijking met 2020", zegt Kevin Jakiela, medeoprichter en voorzitter van het Canadese Just Vertical. "Over het algemeen hebben mensen met de pandemie meer vrije tijd. Ze blijven ook meer thuis en hebben dus de kans om hun eigen voedsel te telen. Het is een leuke manier om met de kinderen bezig te zijn en ook het educatieve aspect van het telen van je eigen voedsel is belangrijk. Het is goed om te zien dat mensen bewuster bezig zijn met waar hun eten vandaan komt. De voedselprijzen zijn gestegen, dus zelf je groenten telen is een mooie manier om jaarrond toegang te krijgen tot goedkopere en versere producten."

Gebrek aan verse producten
Aangezien Kevin nog les heeft gegeven in inheemse gemeenschappen in Noord-Canada, weet hij wat het is geen toegang te hebben tot vers voedsel. "Daar hadden we bij -40 graden Celsius niet eens verse producten op aanvraag. En diepvriespizza's werden er voor $ 40 per stuk verkocht."


Oprichters Conner en Kevin

Tijdens zijn master deed hij onderzoek naar hoe verschillende gewassen op een betaalbare manier en met behulp van verschillende soorten technologieën in het Canadese noorden binnenshuis geteeld konden worden. Zo is Just Vertical begonnen, dat hij samen met Conner Tidd oprichtte. Toen het bedrijfsmodel eenmaal was opgesteld, focusten ze zich op R&D en lanceerden ze hun eerste proefproduct.

Het is een schaalbare technologie, die laag begint (12 cm van de grond) en verticaal kan worden uitgebouwd tot op een hoogte van ruim 6 meter.

AEVE en EVE
Een van de producten is de AEVA, een kleine tuin die ook dienst doet als meubelstuk en waarmee het hele jaar door overal binnenshuis gewassen kunnen worden geteeld. Met de AEVA kunnen ongeveer 3,6 kg bladgroenten per maand worden geoogst.

Qua afmetingen lijkt AEVA op een koelkast: 177 cm hoog, 91 cm breed en 20 cm diep. Met de AEVA kunnen gebruikers 16 planten tegelijkertijd telen, met een groeitijd van 4-6 weken van zaaien tot oogsten.

AEVA

EVE is een kleinere versie van de AEVA binnentuin: 145 cm hoog, 46 cm breed en 21 cm diep. Met EVE kunnen 12 planten tegelijkertijd worden geteeld, wat ongeveer 2,7 kg bladgroenten per maand is.


EVE

Er is veel concurrentie in de beschikbare ruimte in woningen, dus laten ze bij Just Vertical hun productlijn ook als meubel dienst doen. "We willen impact hebben op leefgemeenschappen door een oplossing te bieden die gemakkelijk in elke keuken, woonkamer, school, restaurant, enz. past, zodat mensen hun eigen voedsel kunnen telen, wanneer en waar ze maar willen."

"We schalen onze productlijn nu op om als bedrijf efficiënter te zijn, we kijken naar de mogelijkheden van IoT en in 2022 zullen we uitbreiden naar nieuwe geografische locaties wereldwijd." Momenteel zet Just Vertical haar binnenteeltproducten alleen af in de VS en Canada, maar voor speciale bestellingen kunnen ze nu ook al in Europa, Zuid-Amerika en Azië leveren.

Gewassen
Het team van Just Vertical heeft tot nu toe meer dan 200 verschillende plantenrassen geteeld, zegt Kevin. Momenteel biedt het bedrijf online 30 verschillende soorten aan, evenals seizoensproducten die aan populariteit winnen. Deze binnentuin maakt het mogelijk om het hele jaar door bladgroenten, bloemen, fruit, groenten en kruiden te telen voor een heel huishouden. "We kunnen zelfs pompoenen, petunia's en goudsbloemen telen", voegt hij eraan toe.

De binnentuin wordt voorgemonteerd geleverd, zodat de gebruiker slechts de stekker in het stopcontact hoeft te steken. De binnentuin heeft zeer efficiënte ledlampen die doorgaans 16-18 uur per dag branden en er wordt elk half uur automatisch water gegeven. Omdat het een open teeltkast is, kunnen de lampen worden gedimd als de verlichting te fel is.

Just Vertical gebruikt alleen FSC-gecertificeerd hout en gerecyclede kunststoffen in het productieproces.

Voor meer informatie:
Kevin Jakiela
Just Vertical
kjakiela@justvertical.com
www.justvertical.com 

Publicatiedatum: