Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Onderscheiden met hoge kwaliteit algen uit kas"

Met hulp van subsidies wordt er onderzoek gedaan in Oost-Vlaanderen naar algenkweek, wilde bestuivers en biologische gewasbeschermingsmiddelen. In een video geeft Team Europa van de Provincie Oost-Vlaanderen kort uitleg over de drie projecten.

Algenkweek
Een verrijking van het bestaande aanbod in de glastuinbouw is volgens onderzoekers binnen het project De Blauwe Keten cruciaal om concurrerend te blijven. De commerciële teelt van microalgen biedt hiervoor kansen. Microalgen lenen zich goed voor toepassingen in de voedings- en textielindustrie, bouwsector, farmacie en cosmetica.

Spirulina biedt binnen het aanbod van biogebaseerde microalgen het grootste potentieel omdat het een belangrijke bron van fycocyanine (blauwe kleurstof) bevat. Het kan een waardevolle vervanger zijn voor de kunstmatige variant, Briljant Blauw (E133), dat in verband wordt gebracht met hyperactiviteit en andere gezondheidsrisico’s.

Momenteel importeren Nederland en België de meeste microalgen uit Azië of de Verenigde Staten. De teelt in Vlaanderen en Nederland moet zich daarom kunnen onderscheiden door de hoge kwaliteit. Ook het logistieke proces van teelt naar verwerking moet economisch interessant zijn zodat er voldoende afnemers zijn van deze microalgen.

Serres zijn hiervoor bij uitstek geschikt en in de grensregio is de nodig technische kennis aanwezig om, met enige omscholing, deze teelt op een kwalitatieve en efficiënte manier te realiseren. Een bijzondere meerwaarde binnen het project is de teelt van de waterplant eendenkroos op het afvalwater zodat deze als uitstekende waterzuiveraar kan optreden.

Het project De Blauwe Keten is een aanzet om tot een nieuwe grootschalige glastuinbouwsector te komen. Als deze teelt rendabel blijkt, is er ruimte voor tientallen hectare microalgenteelt onder glas of op containervelden. Daardoor wordt de Vlaams-Nederlandse grensregio op wereldschaal een waardevolle speler.

Bron: PCG

Publicatiedatum: