Grootschalige vertical farm-projecten in Canada en Australië ter waarde van €58 mln

“We werken al twee, drie jaar aan deze deal om de juiste oplossing voor de telers te ontwikkelen. Zoals het ernaar uitziet zullen we deze volgend jaar juni op kunnen leveren," vertelde John Leslie, directeur en ingenieur bij Vertical Farm Systems eind november. Het bedrijf is een agrarisch technologiebedrijf in Queensland, Australië. 

Vertical Farm Systems werd in 2009 opgericht en ontwikkelt kant-en-klare oplossingen voor de meerlaagse indoor teelt. De teeltsystemen van het bedrijven zijn bioponisch, een biologisch alternatief voor de conventionele teelt op water, waarvoor geen synthetische meststoffen nodig zijn. Bij de bioponische teelt worden biologische voedingsbronnen met goede bacteriën en schimmels, die normaal ook in grondgebonden systemen voorkomen, gecombineerd. 

Het XA Series-magazijnsysteem van Vertical Farming Systems is het vlaggenschipproduct van het bedrijf. Het is geheel geautomatiseerd en modulair en biedt 28 verschillende configuraties, wat telers in staat stelt om in een later stadium uit te breiden al naar gelang hun productietargets. De XA Series bestaat uit een zaai-, teelt-, transport- en oogstmodule en een module voor het terugwinnen van teeltmedia. Het systeem heeft al bewezen zeer geschikt te zijn voor de teelt van bladgroenten. Dit jaar breidt het bedrijf uit met het XF-systeem voor de volautomatische teelt van gewassen. De ontwikkelingen zijn momenteel gericht op de teelt van microgroenten, plantaardige eiwitten en cannabis. 


Een overzicht van het XA Warehouse System

“We focussen op de ontwikkeling van een teeltsysteem voor microgroenten, aangezien hier veel vraag naar is. Daarnaast houden we ons bezig met oplossingen voor de teelt van plantaardige eiwitten en is er veel belangstelling voor de geautomatiseerde systemen voor voedergewassen," vervolgt John. "Ook de cannabisteelt floreert en we hebben voor €23 mln aan contracten uit staan in Australië, die in vier fases, van elk €5,7 mln zullen worden gerealiseerd."

Sterke vraag naar vertical farm-systemen 
Volgens John is er veel belangstelling vanuit de VS. Het bedrijf is daarom op zoek naar een geschikte samenwerkingspartner voor het oprichten van een productiefaciliteit in Noord-Amerika om nog beter aan de sterke vraag naar vertical farm-systemen in deze regio te kunnen beantwoorden. 

Het is opvallend dat zo'n 96% van de aanvragen die Vertical Farm Systems ontvangt niet afkomstig zijn van tuinbouwers. John schrijft dit toe aan het feit dat tuinbouwers vaak grondgebonden zijn en al fors geïnvesteerd hebben in kassen en andere infrastructuur. 

Hoewel het geautomatiseerde XF-teeltsysteem voor voedergewassen nuttig is voor veehouders, is vertical farming met name bedoeld voor de teelt in een stedelijke omgeving en het winstgevender maken van de lokale teelt.

“Telers bevinden zich doorgaans op het platteland en beschikken over een goed ontwikkelde infrastructuur. Er zijn maar weinig conventionele telers die over een magazijn beschikken dat zich leent voor de verticale teelt. Het grote voordeel van onze automatische teeltsystemen is dat hiermee op een rendabele manier, residuvrije voedselgewassen kunnen worden geteeld in steden, waar tegenwoordig 70% van de wereldbevolking woonachtig is," legt John uit. 

Tekort aan arbeidskrachten
John legt uit dat Vertical Farm Systems haar systemen zover automatiseert dat zij maar weinig arbeid vereisen en kunnen worden beheerd door slechts één of twee mensen. Deze mensen hoeven eigenlijk geen kennis van de tuinbouw te hebben. De technologie is gebruiksvriendelijk en ontworpen om operators te attenderen op noodzakelijke aanpassingen en onderhoud. 

De teelt in klimaatcellen stelt telers in staat om de verschillende cellen onafhankelijk van elkaar te gebruiken, hulpbronnen zo efficiënt mogelijk te benutten en een hoog niveau van bioveiligheid te behouden. Door gebruik te maken van een bioponisch teeltsysteem kunnen telers hun milieu-impact verminderen en gewassen telen zonder chemicaliën in een zo natuurlijk mogelijke teeltomgeving. 

Voor meer informatie: 
John Leslie, Executive director 
Vertical Farm Systems
sales@verticalfarms.com.au
verticalfarms.com.au


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven