Nieuwe ontvochtiger voor grote teeltbedrijven

"Dankzij de grotere ontvochtigingscapaciteit van onze units zijn we actief geweest in de grotere projecten met een overkapping van meer dan 10.000 m2," zegt Keith Coursin, directeur van Desert Aire.
Desert Aire is actief in het bouwen van systemen voor de vertical farmingmarkt, zowel in de Verenigde Staten als met verschillende projecten in Europa.

Nieuwe ontvochtiger voor grote teeltbedrijven
Desert Aire, een in Wisconsin gevestigde leverancier van commerciële ontvochtigers voor indoor farms, introduceert een nieuwe serie HVACD-producten die gebruik maken van gekoeld water/heet water in plaats van directe expansie (D/X): De GreenAire met VPDsync. Het product bestaat uit een compleet binnenklimaatbeheersingssysteem en een energie-efficiënte luchtbehandelingskast voor zeer grote overdekte agrarische teeltfaciliteiten van meer dan 15.000 m2 overkapte ruimte voor de CEA-markt.

Met dit systeem kunnen faciliteiten warmteterugwinningskoelers of koelers op aardgas gebruiken samen met de GreenAire luchtbehandelingskasten voor indoorteelt om de ruimtecondities te handhaven. "Vóór de release van deze nieuwe luchtbehandelingskast had de teler geen goede keuzes in koelwatersystemen die de juiste regeling hadden voor indoorteelt," zegt Keith.

Koelwatersystemen leveren dus een energievoordeel op en het is eenvoudiger om water door bepaalde installaties te verplaatsen.

Onjuiste luchtverplaatsing
"Naar mijn mening blijft er verwarring bestaan tussen wat een HVACD-systeem aan luchtbeweging nodig heeft om goed te functioneren en welke aanvullende luchtbeweging nodig is om microklimaten te elimineren," merkt Keith op.

De supplementaire ventilatoren helpen de teeltfaciliteit om een hogere omloopsnelheid te bereiken dan de HVAC-unit zelf. Volgens Keith worden deze extra ventilatoren echter niet geïnstalleerd met een specifieke dekking in gedachten en dus worden microklimaten in sommige faciliteiten niet echt geëlimineerd.

"Dit is nog meer het geval in vertical farms waar de rekken en stellingen barrières opwerpen voor de luchtbeweging. We zien nu eindelijk creatieve methoden om de lucht tussen de stellingen en rekken te brengen om een goede luchtbeweging door de hele faciliteit te garanderen en zo microklimaten te elimineren, maar dit is eerder uitzondering dan regel."


Keith Coursin

Betere luchtstroom
Het GreenAire-systeem maakt gebruik van ventilatoren van het EC-type voor zelf-balancerende luchtstromen waarbij de output van de controller wordt gebruikt om de ideale luchthoeveelheid in te stellen om te voldoen aan de koelings- en/of ontvochtigingseisen van de teelt.

Een Desert Aire bewaakte opstart op afstand kan worden bereikt door gebruik te maken van AireGuard, het cloudgebaseerde toegangssysteem van Desert Aire. Telers zullen met GreenAire met VPDsync de binnenklimaatregeling hebben die ze nodig hebben om de opbrengst te maximaliseren en de kwaliteit van de planten te verbeteren, zodat ze concurrerend kunnen zijn op de indoor tuinbouwmarkt.

De formules verbeteren
Het bedrijf is nu al meer dan zes jaar actief in de indoor teeltmarkt en in die periode hebben ze elke installatie gemonitord om de teler te helpen bij het gebruik van de systemen van het bedrijf. "Op basis van deze gegevens zijn niet alleen onze dimensioneringsformules veranderd, maar hebben we ook een modulerende luchtstroom opgenomen en hebben we onlangs onze vierde generatie besturingstechnologie uitgebracht, VPDsync genaamd," voegt Keith toe. Dit nieuwe programma helpt de temperatuur en het dauwpunt (dampspanningstekort) binnen een aanzienlijk strakker bereik te houden gedurende de hele groeicyclus van de plant.

Voor meer informatie:
Desert Aire
Keith Coursin, directeur
keith@desert-aire.com
www.desert-aire.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven