Unfold

"We kunnen beter focussen op kwaliteit en de mate waarin producten beantwoorden aan consumentenbehoeften"

“Het is opvallend om te zien hoe snel de vertical farming-sector is gegroeid zonder dat hiervoor speciale rassen of zaden werden ontwikkeld," vindt John Purcell, CEO en bestuursvoorzitter van Unfold. Het in Californië gevestigde bedrijf heeft als missie de ontwikkeling van zaden en rassen en digitale oplossingen voor vertical farming. 

Waarom indoor teeltlocaties ontwerpen? 
Talloze rassen werden ontwikkeld voor zowel de vollegronds- als kasteelt, waarom zou de vertical farming-sector dan elders op zoek moeten gaan? Volgens John is de potentiële reductie van de operationele kosten de voornaamste drijfveer om speciale rassen voor vertical farming te ontwikkelen.


John Purcell

Zo werkt Unfold aan de veredeling van rassen die sneller kunnen worden geoogst, waardoor telers meer teeltcycli per jaar kunnen hebben om zo hun inkomsten te verbeteren. Ook de ontwikkeling van rassen met een lagere lichtbehoefte zou de kosten van de teelt kunnen verlagen. Verlichtingskosten vormen een fors deel van de totale operationele kosten. 

Over de hele linie zijn de processen van Unfold gericht op het optimaliseren van de genetische eigenschappen om de hoogste biomassa per dag te kunnen produceren bij minder hoge temperaturen, een lagere luchtvochtigheid en/of lagere lichtbehoefte. Al deze aspecten zijn bepalend voor de energiebehoefte van vertical farms. 

Zaadveredeling
Zaadveredeling voor vertical farming stelt de sector in staat om gebruik te maken van de gecontroleerde omgeving, de teeltomstandigheden en de geringe druk van ziekten en plagen, wat bij de vollegronds- of kasteelt vaak niet het geval is. John legt uit dat er bij de ontwikkeling van zaden voor vollegronds- en kasteelt rekening gehouden moet worden met ziektebestendigheid vanwege de hoge ziekte- en plaagdruk. 

Bij het veredelen ten behoeve van resistentie moeten vaak concessies worden gedaan, bijvoorbeeld in de vorm van lagere opbrengsten. In vertical farms kunnen de omstandigheden nauwkeurig worden gecontroleerd en is de ziekte- en plaagdruk gering. Hierdoor kunnen zaadveredelaars en telers zich richten op hoogproductieve rassen die het onder andere omstandigheden niet zouden halen. 

"Telkens als men weerstand tegen ziekten en plagen wil bereiken dan gaat dit ten koste van een andere eigenschap, vaak de opbrengst. Bij vertical farming kan de nadruk weer op de maximale kwaliteit en prestaties van rassen komen te liggen," legt John uit. 

Samenwerking met Bayer
Dankzij haar samenwerking met Bayer heeft Unfold toegang tot het kiemplasma van Bayer voor haar bifasische benadering: eerst test Unfold bestaande rassen en materialen in vertical farms, vervolgens gaat het bedrijf door met het veredelen van nieuwe rassen.

Omdat het Research and Development Center van het bedrijf pas begin 2022 in gebruik kan worden genomen, heeft Unfold haar O&O-activiteiten tijdelijk ondergebracht in een faciliteit van Bayer. 

"Het feit dat we toegang tot het kiemplasmabestand hebben geeft ons een enorm voordeel bij het ontwikkelen van ons veredelings-programma. Bladgroenten lenen zich perfect voor vertical farming, maar de sector zal ook uit willen breiden met de teelt van andere gewassen," vertelt John. 

Volgens John is Unfold met open armen ontvangen binnen de vertical farming-sector, omdat telers zich bewust zijn van het belang van zaden die de productiviteit en winstgevendheid verbeteren. Unfold heeft contacten met diverse vertical farms opgebouwd en zal de komende maanden naar verwachting een aantal nieuwe samenwerkingen bekendmaken. Sinds haar oprichting in 2020 is het team van Unfold uitgebreid tot 13 medewerkers. De verwachting is dat het team in 2022 zal groeien tot 15 - 20 medewerkers. 

Voor meer informatie: 
Unfold Bio Inc.
info@unfold.ag 
www.unfold.ag    

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven