Kunnen komkommers en tomaten in vertical farms groeien?

Een belangrijke overweging is de hoeveelheid ruimte die komkommers en tomaten in beslag kunnen nemen. Omdat ze op stokken groeien, kan de verticale hoogte betekenen dat ze meer ruimte innemen dan andere soorten planten. Daarom wilde iFarm een manier vinden om komkommers en tomaten te telen die de groeiruimte maximaliseert om een hoge opbrengst en maximale winstgevendheid te bereiken. In dit artikel delen zij hun ervaringen.

Met behulp van een aeroponics teeltmethode, telen de agronomen van iFarm al met succes tomaten en komkommers in een volledig afgesloten ruimte. Hier kunt u zien hoe het wortelsysteem van een tomatenplant eruitziet wanneer deze wordt geteeld met de nieuwste iFarm-technologie:

Om de teelt van tomaten en komkommers in deze nieuwe teeltomgeving te vergemakkelijken, gebruiken de agronomen van iFarm blokjes minerale wol als substraat. Minerale wol heeft zich intussen bewezen als een geschikt substraat, waardoor zowel zaailingen als volwassen planten zich goed kunnen ontwikkelen.

Bovendien zijn kubussen van minerale wol milieuvriendelijk en recyclebaar, wat ervoor zorgt dat vertical farms duurzaam kunnen blijven werken en een milieuvriendelijk alternatief bieden voor traditionele tuinbouwmethoden. De voordelen houden hier echter niet op. Aangezien het substraat van minerale wol weinig ruimte inneemt en de behoefte aan water en meststoffen vermindert, kunnen vertical farms hun opbrengst maximaliseren, de kosten verlagen en de winstgevendheid verhogen.

Tot nu toe worden in de iFarm-laboratoria twee soorten komkommers met deze teeltmethode geteeld: komkommerplanten met middelgrote en planten met korte vruchten.

Druppelbevloeiing levert voedingsstoffen aan de wortel van de plant, terwijl de stok omhoog groeit, steunend op een trellis. Aangezien stokken tot 18 meter hoog kunnen groeien, verkleinen ze de stengel naarmate die groeit en oogsten ze van de lagere niveaus om ervoor te zorgen dat de opbrengst van het gewas niet vermindert. Deze methodologie betekent dat komkommers en tomaten kunnen worden opgenomen in nieuwe en bestaande vertical farms en een hogere winstgevendheid kunnen opleveren.

Op basis van de huidige proeven produceren gladde komkommerplanten met gemiddelde vruchten ongeveer 1,2 kg product/plant/week en komkommerplanten met korte vruchten leveren ongeveer 0,6-0,7 kg product/plant/week.

Na het succes van de proeven staan twee bedrijven op het punt te starten met deze nieuwste iFarm-technologie. Een daarvan moet deze maand in Rusland operationeel zijn en de andere zal in januari 2022 in Qatar worden geopend.

Voor meer informatie:
iFarm
Irina Rybalko, Brand Manager 
i.rybalko@ifarmproject.com 
www.ifarm.fi 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven