"In plaats van kiemgroenten leveren, leveren we zelfgemaakte teeltsystemen"

"Toen ik in de winter in de supermarkt op zoek was naar verse kruiden, zag ik dat ze uit Kenia werden geïmporteerd, dus op weg naar huis besloot ik dat ik moest proberen ze zelf thuis te gaan telen," vertelt Michael Skaret, oprichter en CEO van het Zweedse Nordamark.

Tijdens het leerproces ontdekte hij een relatief nieuwe niche, kiemgroenten. Nadat hij een grote ja kreeg van enthousiaste en potentiële klanten in de stad Skövde, besloot hij zich op deze niche te richten en startte zijn eigen kiemgroentebedrijf, voor zijn plezier en als bijbaan.


Michael Skaret

Michael begon met het telen van kiemgroenten voor collega's en vrienden, als een hobby, maar al snel begon hij het naar een hoger niveau te tillen. Nordamark, een vertical farm gevestigd in Zweden, verhuisde naar een grotere teeltfaciliteit om aan de groeiende vraag naar producten te voldoen. Na te hebben gezocht naar geschikte commerciële teeltsystemen voor een grotere teelt, realiseerde hij zich dat vele niet aan de eisen voldeden.

Behoefte aan grootschalige systemen
Dit resulteerde erin dat Michael zelf een aantal dingen ging uitproberen. Nadat hij binnen een jaar een functioneel prototype had ontwikkeld, was het nieuwe systeem klaar om in de faciliteit te worden gebruikt. Michael zegt dat het na een paar maanden testen en verfijnen van de processen heel goed werkte.

De oprichters begonnen te bloggen over het telen van kiemgroenten met hun zelfgemaakte systeem. Kort daarna begonnen ze steeds meer interesse te zien van telers op hun socials. Daarom begonnen ze langzaam over te schakelen van het leveren van kiemgroenten aan de horeca, naar het leveren van teeltsystemen voor (voornamelijk) kiemgroentetelers.

Restaurants en chef-koks maken ongeveer 95% uit van Nordamark's klantenkring. Michael legt uit dat veel bladgroentetelers kiemgroenten aan hun portfolio toevoegen om een breder productassortiment te hebben. "Daarnaast groeien kiemgroenten snel, hebben ze een goede marge en zijn ze voor nieuwe telers gemakkelijk te beginnen. Het teeltsysteem is met dit in het achterhoofd gecreëerd, zodat een nieuwe teler klein kan beginnen en het later beetje bij beetje kan uitbreiden naar iets groters als hij dat wil."

Hindernissen op grote schaal
Het op kleine schaal telen van kiemgroenten is volgens Michael relatief eenvoudig. Maar bij schaalvergroting wordt het moeilijker. Vanwege de manier waarop kiemgroenten worden geteeld, creëert het ook een perfecte leefomgeving voor schimmels en zwammen als je niet voorzichtig bent. Veel andere parameters moeten ook worden overwogen zoals werkefficiëntie, water geven, groeimedia, enz. om een winstgevend bedrijf te krijgen en niet alleen een hobby.

"Het systeem dat we hebben ontwikkeld, was om het gemakkelijker te maken om te starten, op te schalen en de telers door elk proces heen te helpen. Nordamark heeft tot nu toe aan 35-40 kleine tot middelgrote telers geleverd en er zijn al veel meer telers onderweg of gepland, zowel grote als kleine. Op dit moment willen we ons op één ding concentreren en dat ding echt goed doen en misschien kunnen we later uitbreiden naar andere gebieden. Er zijn op dit moment een paar uitdagingen, ten eerste het verkrijgen van de benodigde onderdelen en componenten vanwege Covids effect op de logistiek en ten tweede meer tijd, om alles wat we willen sneller te kunnen doen."

Nordamark streeft er nu naar om de grotere geplande projecten op gang te krijgen. Andere taken, zoals het verbeteren van de informatie over alle processen die nodig zijn voor de teelt in meer formats dan alleen tekst, is van cruciaal belang om het voor de gebruikers gemakkelijker te maken. "Ons doel is altijd geweest om ervoor te zorgen dat de telers zoveel mogelijk succes kunnen hebben, want als zij succes hebben, hebben wij succes met hen. Het bedrijf is optimistisch over de toekomst voor kiemgroenten in Zweden, maar ook voor de rest van Europa." Plannen voor uitbreiding zijn in de maak en hij is begonnen met het zoeken naar mensen en personen die geïnteresseerd zijn om het bedrijf te helpen groeien.

Voor meer informatie:
Michael Skaret, mede-oprichter en CEO
Nordamark
skaret@nordamark.se
www.nordamark.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven