Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vertical farms in zelfvoorzienende wolkenkrabbers

De Berlijnse architecten Svenja Spinkler en Kathy Colino hebben een zelfvoorzienende wolkenkrabber ontworpen. De verschillende verdiepingen van de nieuwe wolkenkrabber hebben allemaal verschillende doeleinden. In het gebouw komen een onderzoekscentrum, een school, een supermarkt, drie vertical farms, laboratoria, kantoren, een binnentuin, een restaurant, een daktuin en vier verdiepingen zijn bestemd voor Airbnb’ers. Alles wat nodig is om zelfvoorzienend te zijn is aanwezig.


Een van de vertical farms in het nieuwe gebouw

Meerdere voordelen
Het gaat momenteel nog om een prototypeontwerp, maar het gebouw zou gemakkelijk overal ter wereld kunnen staan. “Idealiter zien we het gebouw in steden verrijzen, vooral waar er een gebrek aan groen is. Omdat het gebouw een wolkenkrabber is, heeft het niet veel vierkante meters nodig en met zijn meerdere verdiepingen is het een geweldige oplossing voor de schaarste aan kantoren of wooneenheden in steden", vertellen Svenja en Kathy.

De jonge architecten denken dat het belangrijk is om dit nieuwe concept overal in steden toe te passen. Met dit project willen ze meer bewustzijn creëren over het combineren van vertical farms met gebouwen. “Wij ondersteunen groene architectuur en vertical farming in en op gebouwen.”

Ze hopen dat het ontwerp ooit gerealiseerd zal worden. "Het zou het uitzicht van de steden zeker diversifiëren en een nieuwe wending geven aan het gebruik van gebouwen. Meestal worden gebouwen alleen gebruikt om te wonen of als werkruimte, maar ons ontwerp omvat zoveel meer”, zegt Svenja.

Hergebruik van bronnen
De architecten kiezen voor een wolkenkrabber om zoveel mogelijk grond te besparen. Ze willen laten zien hoe hoge gebouwen passen in sterk verstedelijkte plaatsen als Berlijn. Het hele oppervlak van de gevel wordt gebruikt om zonne-energie op te vangen.

Dankzij de helix-vorm van het gebouw kan het regenwater naar een wateropvangsysteem worden afgeleid. Daar is zelfs een vijver voor aan de achterkant van het gebouw. Al het verzamelde regenwater wordt efficiënt gebruikt voor de verticale teelt op basis van aquaponic-systemen, wat extra kosten bespaart.

Een vertical farm die verse producten voortbrengt en een stukje natuur in het gebouw zelf creëert, zorgt voor een bepaalde sfeer en draagt bij aan de luchtkwaliteit in het gebouw. Volgens Kathy is dit hard nodig in steden omdat de lucht er meestal erg vervuild is.

Toeristische attractie
De reden achter de vorm van het gebouw is om de aandacht te trekken van voorbijgangers. Beide architecten willen dat het gebouw een blikvanger wordt. “We kunnen in veel menselijke behoeften voorzien en tegelijkertijd een cool uitziend gebouw optrekken. Het kan zeker een toeristische attractie worden vanwege het ontwerp en alle voordelen in het gebouw.”

Met de huidige bevolkingsgroei is er veel ontbossing, ook in steden, legt Svenja uit. “Groene oppervlakten krimpen, de luchtkwaliteit neemt af en ook de steden veranderen in een betonnen jungle. We kunnen veel meer doen dan alleen maar groene daken bouwen. De toekomst van het stadsleven heeft veel meer in petto."

Voor meer informatie:
Svenja Spinkler
Kathy Colino
The Green Architecture Tower
agritecturethegreentower@gmail.com 

Publicatiedatum: