Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jean-Patrick Scheepers, Mycelium:

"Bij indoor farming is teelt slechts het middelste stukje van de puzzel"

"Veel van onze steden zijn middeleeuws en werden gebouwd met groene corridors voor het verbouwen van voeding. We zijn gewend om voeding in de buurt te verbouwen en hebben een sterke lokale tuinbouwsector. Dat is in de VS heel anders," aldus Jean-Patrick Scheepers, stedelijk commercieel specialist bij Mycelium. Volgens hem zijn de VS koploper geworden in indoor farming door de grote afstanden tussen de teelt en de stedelijke centra.

Jean Patrick Scheepers is een handelsingenieur uit België die sinds 2013 actief is in urban farming. Als oprichter van Peas and Love hielp Jean-Patrick bij de oprichting van tien stadsteeltbedrijven in Brussel en Parijs die als missie hadden burgers opnieuw in contact te brengen met de natuur door lidmaatschappen aan te bieden waarmee leden van de gemeenschap toegang krijgen tot deze stadsteeltbedrijven, een deel van de oogst ontvangen en toegang krijgen tot workshops. Na dit zeven jaar te hebben gedaan, verkocht Jean-Patrick het bedrijf aan een Franse investeerder en richtte hij Mycelium op, een adviesbureau voor stads- en indoor tuinbouw.

Het Mycelium verschil
Volgens Jean-Patrick onderscheidt Mycelium zich op drie belangrijke manieren van andere adviesgroepen. Ten eerste heeft het Mycelium-team uitgebreide ervaring met het exploiteren van stedelijke en indoor-teeltbedrijven, terwijl andere consultants minder ervaring hebben met het echte teeltbedrijf en hun aanbevelingen baseren op academische onderzoekservaring. Terwijl Jean-Patrick uitgebreide ervaring heeft met stadstuinbouw werken medeoprichters Eric Dargent en Yishai Nissan respectievelijk sinds 2015 hands-on in indoor tuinbouw en agtech.

Jean-Patrick: "Veel consultants en experts zijn academici of staan ver af van de realiteit van de markt. Bij Mycelium zijn we hands-on ondernemers. We hebben allemaal teeltbedrijven gerund en weten precies wat dat inhoudt."

Hij vertelt ook dat Mycelium technologie-agnostisch is en niet gebonden is aan een specifiek teeltsysteem of leverancier van apparatuur. Tot slot is Mycelium naar verluidt uniek, omdat het bedrijf zich bezighoudt met zowel stadstuinbouw als indoor-tuinbouw.

Jean-Patrick Scheepers

"Bij stadstuinbouw is er zoveel waar je rekening mee moet houden vanuit ecologisch en sociaal oogpunt. En bij indoor farming is teelt slechts het middelste stukje van de puzzel. Je moet ook de technologie en de bedrijfsvoering begrijpen." 

Bevindingen uit het Mycelium-rapport
Mycelium werkt met zijn klanten volgens een driestappenprogramma, dat begint met kennisverwerving. Tijdens deze stap laat Mycelium zijn klant de complexiteit en de rijkdom van de markt voor stads- en/of indoor farming zien. Mycelium heeft deze kennisbasis ontwikkeld door een jaar lang onderzoek te doen naar de verschillende bedrijven in de stads- en/of indoor farming sector. De studie evalueerde bedrijven op basis van 50 verschillende criteria en trachtte belanghebbenden en projectmanagers te helpen de sector te begrijpen.

Volgens Jean-Patrick was een van de belangrijkste bevindingen van het onderzoek dat de locatie van het teeltbedrijf het bedrijfsmodel creëert; die twee zijn niet onafhankelijk. "De locatie van het bedrijf dwingt de bedrijfsvoering af. Of het nu op een dak is, binnenshuis of ondergronds, je bevindt je in een beperkte en unieke omgeving. Er zijn veel dingen die je op een dakteeeltbedrijf kunt doen die je onder de grond niet kunt doen, en vice versa. Mensen kiezen vaak een bedrijfsmodel zonder te begrijpen dat de locatie eigenlijk de belangrijkste drijfveer is."

Met ondergrondse teeltbedrijven als voorbeeld legt Jean-Patrick uit dat dit bedrijfsmodel alleen echt mogelijk is in Europa, vanwege de aanwezigheid van deze infrastructuren. Verder merkt hij op dat ondergrondse farms meestal midden in de stad liggen en beperkt toegankelijk zijn, wat betekent dat veel bedrijven zich zullen richten op de dichtstbijzijnde beschikbare markten, zoals restaurants.

Projecten in de pijplijn
Mycelium heeft een gevarieerde projectportefeuille, met klanten in Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Zweden, België, de Franse eilanden, enz. Een van de klanten op het gebied van stadstuinbouw is een stad in Zuid-Frankrijk die een stadstuinbouwprogramma in de stad wil uitwerken. Mycelium start ook een samenwerking met vastgoedontwikkelaars om gemengde projecten op te zetten waarin indoor- en/of stadstuinbouw worden geïntegreerd.

Voor meer informatie:
Jean-Patrick Scheepers
Mycelium
www.mycelium.ag 

Publicatiedatum: