Aardbeienteelt in vertical farm winstgevender met automatisering

"Hoge kosten zijn het grootste probleem voor vertical farms," zegt Hannah Brown, CCO en mede-oprichter van Organifarms. "We hebben gekeken naar ons energieverbruik om het probleem voor een deel op te lossen, maar er is geen goede oplossing voor ons om het verbruik op dat gebied te verlagen. Daarna zijn we gaan kijken naar een andere grote kostenpost, de arbeidskosten. We verlagen de kosten voor arbeidsintensieve gewassen zoals aardbeien, aangezien het nu bijna onmogelijk is om deze gewassen op een winstgevende manier te telen in een vertical farm."

Organifarms werd in 2020 opgericht. Het bedrijf ontwikkelt automatiseringstechnologie voor indoor farmingsystemen, waaronder voor kassen. Hun belangrijkste product is het oogststation, de de complexe processen van het oogsten en de kwaliteitscontrole automatiseert. 


De oprichters van Organifarms

Automatisering van de aardbeienteelt
"De reden waarom we hebben gekozen voor automatisering van de aardbeienteelt is de grote vraag die daarnaar is vanuit de sector. Het product wordt veel geïmporteerd, aangezien de vraag naar aardbeien hoog is als we naar Duitsland kijken," zegt Hannah. "Helaas is het niet genoeg om hen het hele jaar door te voorzien van aardbeien. Daarom voegen we hier vertical farming toe, om minder afhankelijk te zijn."

Momenteel is automatisering vooral geschikt voor grotere teeltbedrijven. "Maar met de verdere ontwikkeling van technologie komt er ook meer grootschalige productie op gang en hoe meer producten er worden geïntroduceerd, hoe goedkoper ze uiteindelijk worden," bevestigt Hannah. "Het kan ook zijn dat producten goedkoper worden en ook beschikbaar worden voor kleinere teeltbedrijven. Met onze standaard toepassing kunnen we de uitvoering van taken versnellen en verbeteren en hebben we een betere controle over de omgeving."

"Nu de vraag naar voedsel toeneemt, is het nodig om indoor farms in te zetten om de opbrengsten te verhogen, het gebruik van hulpbronnen te verlagen en het afval te verminderen. Indoor farming is onderdeel van die oplossing en nodig om dat doel te bereiken," zegt Hannah. "Automatisering komt ook om de hoek kijken om de kosten te verlagen. Dit zie je ook terug in andere sectoren, zoals de autosector, waar uiteindelijk veel processen zijn geautomatiseerd om de kosten te verlagen."


Een foto van het prototype

Het is daarom ook logisch om niet te veel mensen in dienst te hebben in een teeltbedrijf. Ook is het werk beter te behappen en kunnen we banen in automatisering en datawetenschap stimuleren.

Op zoek naar testpartners
Organifarms is op zoek naar testpartners voor hun oogststation, een teeltbedrijf waar aardbeien worden geteeld. Ze willen de betrouwbaarheid van het systeem testen bij het verwerken van grotere hoeveelheden fruit. Daarnaast wordt de integratie met de systemen van de teler geoptimaliseerd, zodat de productlancering in het tweede kwartaal van 2022 met succes kan plaatsvinden.

"We zijn op zoek naar testklanten om het oogststation te testen. We ontwikkelen ook een teeltstation, omdat we ons later gaan richten op gewassen zoals groenten en extra opties willen toevoegen zoals plantverzorging en bestuiving," zegt Hannah. De aardbeien-unit van Organifarms beheert momenteel de oogst, kwaliteitscontrole en het sorteerproces.

Voor meer informatie:
Organifarms
www.organifarms.de 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven