Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Dakteler in VAE wil toonaangevend voorbeeld zijn

"Het is niet ongewoon dat ons team nieuwe mogelijkheden ontdekt voor teelt op daken," zegt Ryan Mitchell, Worker Welfare Manager van Farnek. "We hebben al eerder mogelijkheden ontdekt voor andere projecten van klanten en daarom zijn we de uitdaging aangegaan om ons eigen gebouw te vinden."

Het dakteeltbedrijf is het product van de directeur van Farnek, Markus Oberlin. Hij is overtuigd van duurzaamheid. Hij gelooft ook in het zetten van stappen, zodat Farnek ook naar de toekomst toe blijft vasthouden aan hun kernwaardes, waar de medewerkers en grotere gemeenschap weer van profiteren. Het dakteeltbedrijf kan meer dan 3000 bladgroenten produceren, zoals sla, koriander, boerenkool en spinazie, evenals tomaten, komkommers, aubergines, paprika en pepertjes.


Ryan Mitchell

Uitdagingen van buitenaf
"Onze grootste uitdaging is zonder twijfel de zomer, aangezien dit een periode is met de hoogste warmte-intensiteit," zegt Ryan. De omstandigheden zijn zwaar, omdat de temperaturen buiten regelmatig boven de 50 graden Celsius uitkomen. Het hittegolfeffect kan verwoestende gevolgen hebben, omdat er directe blootstelling is aan het zonlicht. Ryan legt uit dat de schaduwschermen en teeltruimtes zo ontworpen zijn dat meer dan 50% van het directe zonlicht wordt tegengehouden.

Het netwerk aan leidingen en mistspray is zo opgebouwd dat er een microklimaat in de teeltruimte kan worden gecreëerd met temperaturen en luchtvochtigheidsgehaltes die veel lager zijn dan buiten. Dit microklimaat kan worden gereguleerd door de frequentie en duur van de mistcycli te veranderen, evenals de temperatuur van het binnenkomende water dat door de sproeiers stroomt. "Op deze manier kunnen we een geschikte omgeving creëren die voordelig is voor de groei en ontwikkeling van de planten, zelfs met de moeilijke omstandigheden buiten."

Het kiemproces wordt uitgevoerd in een kwekerij met klimaatbeheersing, in een vooraf geprogrammeerde belichtingscyclus met ledlampen. Ryan vertelt dat de gemiddelde hoeveelheid zonuren in de VAE ongeveer 300 per maand is en er buiten dus geen aanvullende belichting nodig is.

Oorspronkelijk idee
Farnek biedt duurzame en technologie-gedreven beheeroplossingen voor faciliteiten. Daarom staat duurzaamheid vanzelfsprekend centraal bij de bouw, van concept tot ontwerp. Van het gebruik van toplights tot het opvangen en kanaliseren van natuurlijk licht, tot aan de grond en het gebruik van ledlampen en zeer efficiënte HVAC-onderdelen.

Volgens Ryan is het dak de enige geschikte, bruikbare ruimte die beschikbaar is op de locatie voor de urban farm. Dichtbevolkte stedelijke en industriële gebieden zoals Jebel Ali staan erom bekend weinig vegetatie of planten te hebben.

Met dit project wil Farnek aantonen dat stedelijke, semi-stedelijke en industriële gebieden nog altijd kunnen worden gebruikt voor planten en open groene gebieden. "Dit verbetert ook de luchtkwaliteit in deze gebieden. Misschien kunnen we de omringende gemeenschappen op een dag verse, duurzaam geteelde producten aanbieden," zegt Ryan.


Kiemruimte

Overeenkomende onderdelen
Nadat er veel onderzoek is gedaan naar het uitvoeren van dit type projecten was het voor Farnek duidelijk dat ze wilden samenwerken met Urbanponics. "Zij hebben de juiste combinatie van kennis, in verschillende klimaten en omstandigheden," zegt Ryan. Het bedrijf heeft gelijksoortige projecten uitgevoerd in Singapore, Thailand, Zuid-Afrika, Colombia, Oezbekistan en Nederland.

"Hun passie voor deze full-spectrum teeltmethode met behulp van slimme, maar eenvoudige technologische opties is heel aantrekkelijk. Er bestaan nog veel andere, gecompliceerdere en geavanceerdere modellen, maar we werden aangetrokken door het eenvoudige beheer en de replicatiemogelijkheden in gelijksoortige ruimtes," bevestigt Ryan.

Voorbeeldfarm
Ryan vertelt dat Farnek onlangs een nieuwe, geavanceerde faciliteit heeft gebouwd en in gebruik genomen in Jebel Ali, Dubai. "We willen laten zien dat we een slimme en groene teeltruimte beheren in de VAE. Dit is een uniek project en we willen andere constructiebedrijven in de VAE aanmoedigen om ons succes te evenaren. De effecten hiervan zijn hopelijk positief en belangrijk voor de teeltmethodes in de tuinbouwsector in de Golf-regio," zegt Ryan.

Ryan vertelt dat nu ze verder zijn in de planning en uitvoering van de bouw van de kas op het dak, het bedrijf ook al snel inzag dat ze met succes ook financieel duurzaam zullen zijn. "We kunnen de producten verkopen aan ons eigen cateringbedrijf en andere in de gemeenschap," zegt Ryan. Als Farnek voldoende inkomsten genereert om de operationele kosten te dekken en een kleine winst te maken, kunnen ze die winst weer investeren in het project of andere sociale programma's.

Voor meer informatie:
Farnek
Ryan Mitchell, Worker Welfare Manager
info@farnek.com 
www.farnek.com 

Publicatiedatum: