Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Herstel tomatenmarkt heeft niet doorgezet: "We stevenen af op een 'grauw' seizoen"

Tholen - De langste dag is achter de rug, maar de tomatenproducties, die zijn nog steeds hoog. Niet alleen in Nederland en België, maar eigenlijk ook in alle andere Europese markten pieken de lokale producties, uitgezonderd Spanje waar het seizoen klaar is. Het levert met een nog steeds verre van optimale situatie in de horeca een 'grauwe markt' op. 

Onder kostprijs
En de vooruitzichten zijn ook niet heel hoopvol. "Het herstel, even zichtbaar sinds half mei, is gestagneerd en momenteel is er sprake van verslechtering met soms zelfs nog lagere prijzen", constateert Aad van Dijk, Senior Productmanager Vruchtgroenten bij The Greenery.

"Echte uitschieters naar boven toe zijn er niet, al lopen de kleinere soortjes nog redelijk. Daar zie je een soms een meer planmatige teelt en dus een iets constantere markt. Toch blijft ook hier het evenwicht wankel.

De vraag in de horeca is wel iets aangetrokken, maar een stijging van zo'n tien procent vraag tijdens corona naar dertig à veertig procent vraag nu is niet genoeg om alles recht te trekken. In ronde tomaten en vleestomaten is het daarom bijvoorbeeld echt hopen op een betere tweede seizoenshelft, omdat de teler nu nog niet eens de kostprijs eruit krijgt."

Moeilijk half jaar voor Europese tomatentelers
De bovengenoemde moeizame situatie resulteert in Nederland in prijzen die net iets onder het prijsgemiddelde voor 2019 liggen, zo valt op te maken uit Europese marktcijfers. In Spanje ligt de gemiddelde prijs ook onder die van 2019, waarbij de prijs wel flink boven het vijfjarig gemiddelde ligt. Dat laatste valt goed te verklaren door een ingekrompen areaal de afgelopen jaren als gevolg van druk vanuit de belichte teelten en Marokko én virusdruk

Over de hele linie liggen de prijzen in de Europese Unie, voor zover t/m 23 juni verzameld door de Europese Commissie in een reeks grafieken, gemiddeld ruim onder die van 2019. Vooral vanaf half mei tot en met half juni is de prijs ten opzichte van 2019 achtergebleven. Wel ligt de gemiddelde prijs nog net boven het vijfjarig gemiddelde. 


Klik hier voor een vergroting.

In Nederland steeg de gemiddelde prijs sinds half mei heel voorzichtig, zo werd ook geconcludeerd in week 24 bij een vorige update. Het is in de cijfers t/m medio juni terug te zien, maar de situatie is eerder verslechterd dan verbeterd. 

De prijzen liggen soms zelfs onder kostprijsniveau, net als in België waar in week 27 (één week verder dan de EU-cijfers) als middenprijs in los (33 eurocent) en in tros (28 eurocent) werd genoteerd. 


Klik hier voor een vergroting. De paarse lijn (Nederland) steeg lichtjes t/m week 26.

Frankrijk blijft wél boven vijfjarig gemiddelde
Van de vier uitgelichte landen in het EU-overzicht blijft de prijs in Nederland het dichts bij die van 2019, al is de gemiddelde prijs hier ook het laagst en zijn de marges misschien ook wel het kleinst.

Het verst, relatief gezien, blijft Italië van de gemiddelde prijs van 2019 weg. Het gat is hier 30 eurocent, tegenover in Spanje 9 eurocent en Frankrijk 10 eurocent, maar dan wel met een gemiddelde prijs van boven de 1 euro, namelijk 1,08. Als enige komt Frankrijk ook boven het vijfjarig gemiddelde uit.



Klik hier voor een vergroting van de grafieken.