Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Crespo Fuentes

"Stabiele prijzen en uitstekende kwaliteit Spaanse paprika's"

In Almería is paprika inmiddels het belangrijkste kasproduct, zowel wat betreft het areaal (12.500 hectare), de oogst (893.000 ton) als de omzet (ruim €1 mln), zo blijkt uit gegevens van de Andalusische overheid voor 2022/23. Blokpaprika steekt er met 72% van het volume met kop en schouders bovenuit.

"Naast courgettes en aubergines zijn groene en rode paprika's onze belangrijkste producten. Elk jaar groeit ons areaal en ook dit jaar hebben we de teelt met 10 à 15% uitgebreid", zegt Francisco Javier Crespo Fuentes van het teeltbedrijf Crespo Fuentes.

"Het seizoen is inmiddels voorbij. De prijzen zijn doorgaans stabiel gebleven, al waren ze in het laatste deel van het seizoen lager dan vorig jaar, en de kwaliteit was beter dan in andere jaren. De oogst was iets later dan gebruikelijk van start gegaan, niet zozeer door de hitte of virusdruk – dit jaar hebben we niet echt grote problemen gekend, ook niet met Trips parvispinus –, maar vooral vanwege de marktomstandigheden. Aangezien we onze hele oogst voor de export bestemmen, geven we er de voorkeur aan om vanaf de tweede week van oktober te beginnen, want dan beginnen de klanten over te schakelen van de Nederlandse naar de Spaanse paprika's."

"Door de goede weersomstandigheden kwam het product met regelmaat op de markt. Er waren tekorten in januari of februari zoals in voorgaande jaren, toen veel bloei verloren ging en de oogst zich uiteindelijk concentreerde op het einde van het seizoen, wat de prijzen deed dalen."

"Elk jaar heeft zo zijn eigenaardigheden. Dit jaar is bijvoorbeeld de kwaliteit uitstekend geweest. De kwaliteitsproblemen konden tot een minimum worden beperkt."

Blokpaprika wordt voornamelijk geëxporteerd. "In Spanje werken we meer met rode Lamuyo's en puntpaprika's", vervolgt Francisco Javier. "We zetten onze eigen teelt en die van partners af, en na het seizoen in Almería verkopen we sinds vorig jaar ook blokpaprika's uit Murcia om de kalender te verlengen."

Ondanks een licht dalende trend vanaf week 6 zijn de telersprijzen behoorlijk stabiel gebleven. Voor de aubergines daarentegen moest de sector meer dan eens besluiten voor enige tijd geen klasse II product op de markt te brengen. "Aubergine is immers een zeer stabiel product in kilo's als het weer goed is, en deze winter is het nooit echt koud geweest. Je zou zelfs kunnen stellen dat er geen winter is geweest, dus er zijn nooit prijsstijgingen geweest door een daling van de opbrengst."

Desondanks blijft aubergine een van de zes grote kasproducten in Almería, met een opbrengst van 207.600 ton en een areaal van 2.300 hectare in 2022/23. "Het paprikaseizoen is afgelopen, maar we gaan door met aubergine. Het is zelfs het enige product dat we jaarrond afzetten."

Voor meer informatie:
Crespo Fuentes S.L.
C/ Diagonal s/n
04716 San Agustín (El Ejido) – Spanje
Tel: +34 607 286 889
[email protected]
https://crespofuentes.es

Publicatiedatum: