Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Pleun van Malkenhorst, Thanet Earth Peppers Ltd / Thanet Growers:

"Groeiende vraag van Britse retailers naar belichte teelt"

Tholen - Bij Thanet Earth in Chichester werd afgelopen week de eerste sla geoogst. "De stap die gezet is in de productie van sla en het uitbreiden van het productportfolio van Thanet Earth met een vierde eigen teeltgroep is zeker een strategische. Het is een logische uitbreiding van wat we doen en een prima eerste stap hierin. Bladgewassen telen is voor ons nieuw, maar je bent nooit te oud om te leren, zullen we maar zeggen", vertelt Pleun van Malkenhorst, Managing Director van Thanet Earth Peppers Ltd en Thanet Growers. "De eerste sla is nu geoogst en het is erg interessant om van dichtbij te zien hoe het groeiproces werkt. Natuurlijk totaal anders dan we gewend zijn, maar wel hartstikke leuk om te doen. De geluiden uit de markt zijn dat er prima kansen liggen om voor ons dit segment vol aan te grijpen."

Consumptiestijging nu markt over gaat op binnenlandse productie
"Net als in Nederland het geval is, hebben we ook hier in het Verenigd Koninkrijk fors minder licht gehad dan vorig jaar. Tot week 17 was dit verschil ongeveer 18.000 joules. Voor de onbelichte teelten was dit best lastig. Desondanks zijn de producties van komkommer prima en zijn ook de plantbelastingen in de paprika's op niveau. Het weer in combinatie met buitenlicht gaat nu hopelijk snel beter worden, zodat de gewassen in een balans en ritme kunnen komen. De vruchtkwaliteit is verder super. Het is altijd weer mooi om na een lange winter van de mediterrane import over te gaan op de binnenlandse productie. Je ziet ook altijd meteen een stijging in consumptie. De drie retailers die het beste presteren in groenten en fruit zijn tevens grote klanten van Thanet Earth", vertelt Pleun.

Verschuivingen in het Britse kassenareaal zijn volgens hem minimaal gebleven. "Er zijn de afgelopen jaren wat kassen bij gebouwd, maar schattingen geven ook aan dat er wat areaal is afgevallen. Dit zijn met name wat oudere opstanden met lagere producties per m2, waardoor de netto-opbrengst gestaag omhoog gegaan zullen zijn. Wel zijn de schattingen dat het belichte areaal weer terug is gekomen op het niveau van voor de energiecrisis, misschien wel voor 90%. We hebben de vraag van de Britse retailers naar de belichte productie zien groeien omdat de gaskosten de afgelopen twaalf maanden zijn gedaald of gestabiliseerd, waardoor het aantrekkelijker is geworden. Deze winter waren er proeven met belichte productie voor Tesco, de eerste in zijn soort sinds een aantal jaren. Het was een proef om te kijken of het product op een hogere (verkoop)prijs niveau in het schap zou werken. Dit wordt verlengd voor komende winter."

Stabieler winterseizoen
Op de vraag of de Britse schappen afgelopen winter goed gevuld konden worden, antwoordt Pleun: "Over het geheel genomen was er deze winter een grote stap voorwaarts in de beschikbaarheid in de detailhandel. De klimatologische omstandigheden van het Europese en Marokkaanse fruit waren veel stabieler, wat een vlottere aanvoer naar de Britse markt mogelijk maakte. Dit betekende dat de prijsdruk op het product ook werd verbeterd en veel stabieler werd, waardoor de Britse leveranciers op de retailmarkt het aanbod op peil konden houden, wat een impact had op de beschikbaarheid. Pas eind maart tot begin april vertoonde de paprikamarkt tekenen van scheuren met beperkte beschikbaarheid en slechte kwaliteit uit Spanje. De Ramadan had een beperkte impact op het aanbod als gevolg van de maatregelen om de gewassen in de open grond te vergroten om de binnenlandse markten te bevoorraden, waardoor de kasgroenten vrijkwamen voor export naar het Verenigd Koninkrijk. Thanet Earth zorgde gedurende het seizoen voor een gemiddelde verbetering van het serviceniveau van 12-15%, waarbij het totale bedrijfsgemiddelde rond de 95% lag."


Pleun van Malkenhorst

De markt van 'organic' is volgens de Managing Director van Thanet Earth Peppers Ltd en Thanet Growers de afgelopen twee jaar een afnemende markt geweest, zowel qua volume als qua waarde. "Maar inmiddels heeft de biologische teelt een periode van stabilisatie doorgemaakt, waarbij het prijsverschil tussen biologische producten en conventionele producten de consumenten heeft kunnen omzeilen. Het betreft nog steeds een zeer klein deel van het assortiment van de klant, waarbij doorgaans tussen de vier en zes producten worden aangeboden, variƫrend van tomaten, paprika's tot komkommers. Biologische producten missen de esthetische aantrekkingskracht die de conventionele producten bieden, wat de verkoopmogelijkheden ervan blijft bemoeilijken."

Voor meer informatie:
Pleun van Malkenhorst
Thanet Earth
Barrow Man Road
Birchington, Kent, VK
Tel: +44 (0)7596 020606
[email protected]
www.thanetearth.com