Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Drie vragen aan Jack Miller-teler Guido Quirijnen:

“Nu zijn alle touwen mooi gevuld, maar dat ging niet vanzelf"

Guido en Ann Quirijnen telen samen 13 ha paprika’s in het Belgische Merksplas. Na een proefpad vorig jaar besloten de telers om het oranje ras Jack Miller RZ dit seizoen op 4,0 ha te planten (plantdatum 5 december). De opvallend goede vruchtvorm, kwaliteit en grofheid van dit ras gaven de doorslag. De Groentuin hanteert een dichtheid van 7,2 stengels/m² en teelt met een 4 stengelsysteem.

Hoe verloopt de teelt?
“Jack Miller doet wat we ervan verwachtten. In de kas staat een mooi open gewas waarin je de vruchten goed ziet hangen. Na een dipje in het vruchtgewicht zitten we nu weer netjes op de 220 à 225 gram. De zetting verloopt regelmatig en de productie is naar behoren. Daar hebben we best hard voor moeten werken. De planten begonnen namelijk nogal generatief.”

Hoe bevalt het 4 stengelsysteem?
“Nu zijn alle touwen mooi gevuld, maar dat ging niet vanzelf. In het begin verliep de groei wat lastig en kregen we de vierde tak soms moeilijk mee. Normaal zouden we de eerste vrucht in de derde of vierde oksel laten zitten. Nu kozen we ervoor om eerst te investeren in de ‘plantfabriek’, onder meer door continu te schermen bij een hoge instraling. De zetting lieten we daarom ook wat later komen, in de vijfde oksel. En we houden alleen de stamvruchten aan.”

Wat zouden jullie volgend jaar anders doen?
“Hum, niet zo veel. Vanwege het generatieve karakter van dit ras moet je in het begin vooral sturen op groei en de zetting niet te vroeg laten komen. Als je daar rekening mee houdt, staat er zeker vanaf mei een mooi en evenwichtig gewas met een regelmatige productie.”

Voor meer informatie:
Rijk Zwaan Nederland
rijkzwaannederland@rijkzwaan.nl   
www.rijkzwaan.nl

 

Publicatiedatum: