Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuw paprikaras E20B.0372 heet nu Margrethe

Het paprikaras E20B.0372 van Enza Zaden heet voortaan Margrethe. Uit de proeven en screenings sprongen vooral grofheid in combinatie met een hoge totaalproductie er uit. Telers Wilfred van de Berg van Paprikakwekerij Bestpeppers en Thijs Joosten van Joosten Growers Someren vertellen enthousiast over hun bevindingen.

Positief uit de screening
Het nieuwe rode paprikaras Margrethe kwam positief uit de screening vorig jaar. Voor teler Wilfred van den Berg van Paprikakwekerij Bestpeppers was het dan ook een makkelijke keuze: dit seizoen teelt hij 1 ha van dit ras op een V-systeem met 4 stengels, naast 9,5 ha Maranello. "In de screening zagen wij al snel de pluspunten naar boven komen. Het voornaamste pluspunt is dat het ras veel kilo’s van klasse 1 kwaliteit produceert,” vertelt Wilfred. "Daarnaast is het gunstig dat in het begin van de teelt het vruchtgewicht wat lager is om vervolgens weer wat op te lopen, en dat het vruchtgewicht gedurende de zomerperiode wordt behouden."

“Iedere stengel doet mee”
"De ervaringen tot nu toe zijn positief. Het plantmateriaal was heel uniform en gelijk. Het ras op 4-stengels te zetten is geen enkel probleem. Alle 4 de stengels kwamen goed mee en het gewas groeit goed gelijk weg. Bij andere rassen verlies je toch zeker wel een percentage aan stengels die achterblijven en dat is hier gewoon niet het geval. Iedere stengel doet mee," aldus Wilfred.

Uniforme kwaliteit en sterk tegen neusrot
Het gewas is erg mooi en vitaal. “Zeker in een volle kas kan dit tot een nog hogere productie leiden,” verwacht Wilfred. Daarnaast blijft de vruchtvorm gedurende het seizoen uniform, goed op vruchtgewicht, strak en mooi, ook in de tweede helft van het seizoen. Bovendien valt op dat het ras sterk is tegen neusrot.

Zowel Wilfred als telers die Margrethe in de proef hebben staan, beamen dit. Vergeleken met het standaardras is het van belang om bij Margrethe iets meer op zetting te sturen. De vrucht kleurt iets trager door.

Mooie, grove structuur
Ook teler Thijs Joosten van Joosten Growers Someren is enthousiast. Net als Wilfred heeft hij vanuit de positieve screening vorig jaar direct 1 ha gezet. Thijs: "Omdat ik met een 4 stengel V systeem werk is het ideaal dat bijna iedere stengel mee doet. Margrethe is wat makkelijker te telen dan mijn huidige hoofdras. Daarnaast doet dit ras het goed onder diffuus glas en is de vrucht lekker grof van structuur. Tevens zien we dat Margrethe sterk is tegen fusarium waardoor we minder uitval hebben. Bovendien kan dit ras goed tegen de wat scherpere zon. Dit komt ook door de betere bladbedekking, die schaduw biedt. Kortom ik ben heel tevreden over Margrethe."

Voor meer informatie: 
Enza Zaden Nederland
info@enzazaden.nl
www.enzazaden.nl
Publicatiedatum: