"Macxize kan hete zomers goed doorstaan"

Nieuw ras tros grof in tomaat 'springt eruit' in demokas Axia

Tholen - Op dit moment draaien er twee interne proeven in de demokassen van Axia Vegetable Seeds in Naaldwijk. Eén ras springt er daarbij volgens Axia bovenuit: Macxize, een ras in het segment tros grof. "Tijdens het warmere weer valt vooral op dat er nagenoeg geen miszetting is en ook zie je bij Macxize het hele jaar door geen bonken", zo laat Cees Kortekaas weten over de proeven met het ras, dat ook bij meerdere praktijktelers in zowel de belichte als in de onbelichte teelt draait.

170 gram gemiddeld vruchtgewicht
Het ras, tot voor kort bekend als HTL1505394, is een jointless grove trostomaat met een sterk, open generatief gewastype, aldus Cees. "Vergeleken met de standaard in de markt heeft Macxize een opvallend hogere productie en geeft de plant makkelijke grove vruchten. Het ras heeft ook een vlottere en betere zetting dan de referentie in de markt. Vorig jaar in belichte demo was het gemiddeld vruchtgewicht 170 gram."

Twee trossen meer 
In de belichte demo is de plant het gehele jaar 'op vijf gesnoeid'. Half juni was tros 23 klaar voor de oogst met tros 32 in bloei. De kop van de plant, zo valt te zien in een video-update, is 'mooi in balans, goed generatief en sterk genoeg voor de rest van de teelt'. 

Aan het eind van de teelt heeft Macxize gemiddeld twee trossen meer dan de referentie. Dit bleek ook al uit eerdere proeven. Daarin viel ook de hardheid van het ras Axia al positief op. "Na drie en tien dagen is de hardheid duidelijk beter dan de referentie. Ook zijn de groene delen na tien dagen minder uitgedroogd dan bij de referentie."

Hete zomers
Van alle rassen in het segment tros grof heeft Axia de pijlen inmiddels vooral op Macxize gericht, juist ook vanwege de sterkte van het gewas zodat de plant de hoge temperaturen in de zomer goed aankan. "We zien ook duidelijk dat de Macxize in deze warme periodes minder gevoelig is voor neusrot. Een eerste test met de hitte in mei werd door het gewas al goed doorstaan." 

Voor meer informatie:
Axia Vegetable Seeds
www.axiaseeds.com
info@axiaseeds.com

rene@axiaseeds.com   
roy@axiaseeds.com
cees@axiaseeds.com  


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven