Drie vragen aan paprikateler Chris van der Ende

"Hoe sneller je hem belast, hoe beter het lijkt te gaan"

In het Noord-Hollandse Middenmeer teelt Chris van den Ende dit jaar voor het eerst het ras Vinales RZ op 13 ha bij Kwekerij Helderman. Vorig jaar stond Vinales (toen nog 35-1179 RZ) hier in een grote proef en behaalde goede resultaten. Nu, half juni, is het tijd om te kijken hoe het eraan toegaat in Middenmeer. 


Chris van der Ende

Hoe verliep de start van de teelt?
“De start met Vinales was dit jaar bij ons wat moeizaam. We hebben een voorjaar met erg weinig licht gehad en Vinales neigt dan naar meer vegetatie en is daardoor lastig met zijn eerste zetting. Eenmaal gezet, blijft hij goed doorzetten. Hoe sneller je hem belast, hoe beter het lijkt te gaan. Wij denken erover om hem volgend seizoen iets later te zaaien om vroeger te kunnen belasten. Toch waren we redelijk snel in productie want de doorkleuring van het eerste zetsel was weer sneller dan we gewend waren.”

Hoe bevallen productie en kwaliteit? Wat valt op?
“De productie is goed en over de kwaliteit zijn wij positief. Vinales kleurt snel door naar rood en de vruchten zijn zeer uniform en mooi van vorm. Ook het oogsten gaat erg snel. De vruchten zijn mooi verdeeld over de lengte van de stengel. We halen dan ook goede oogstnormen per uur. Het ras geeft gemakkelijk zijn stuks en we zitten vanaf het begin op een mooi stabiel gemiddeld vruchtgewicht van zo’n 200 gram. Door al deze factoren verwachten wij een goed rendement.”


Vinales

Welke maatregelen hebben jullie genomen richting zomer en wat verwacht je daarvan?
“Half april is er bij ons een diffuse coating op gegaan om een neusrotje te vermijden. Bemesting technisch bieden we momenteel voldoende calcium aan voor sterkere cellen. Vanaf nu proberen we steeds de etmalen te beheersen door waar het kan, koelte te pakken. Verder telen we luchtig en geven we bij flinke instraling weer op tijd een gietbeurt. Op extreme dagen schermen we een deel van het zonlicht weg bij de openstaande luchtramen. We toppen nog steeds op 1 omdat we voldoende grof willen blijven.”

Voor meer informatie:
Rijk Zwaan Nederland
rijkzwaannederland@rijkzwaan.nl   
www.rijkzwaan.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven