komkommerras UPstage besproken in Digitalk:

"Niet of nauwelijks abortie dit voorjaar onder wisselende omstandigheden"

Krachtig, sterk en goed in alle weersomstandigheden. Dat zijn de kenmerken van het nieuwe Nunhems komkommerras UPstage, afkomstig uit de nieuwe familie UpBeat. Na succesvolle proeven afgelopen jaar, werd het ras door BASF voor de onbelichte hogedraadteelt in het voorjaar 2020 in de markt geïntroduceerd.


Peter Schreurs van Innocrop geeft een introductie over het ras UPstage

Samen met telers en teeltadviseurs keek BASF in een Digitalk naar de teeltsituatie. Kees van Vliet, Account Manager komkommer, trapte de UPstage Digitalk af met een inleidende presentatie over het ras, de resultaten van 2020 en voorafgaande jaren en de ervaringen tot op heden. “UPstage is sterk op zijn vrucht en selectief. Het is niet gevoelig voor mycos, splijtkoppen, broei- en zwarte koppen. Dat maakt dat het ras onder de wisselende weersomstandigheden die we in het voorjaar in de niet-belichte teelt hebben, niet of nauwelijks abortie laat zien,“ aldus van Vliet.


Peter Schreurs deelde zijn bevindingen over het ras UPstage

In de proeven van 2019 en de teelt 2020 blijkt dat UPstage meer stuks produceert ten opzichte van het standaard ras. Hetzelfde geld voor de kilogram-productie. UPstage kenmerkt zich verder door een open gewas, beheerste lengtegroei en is groeikrachtig en vrij enkelvruchtig. “Al met al een ras dat zich vergeleken met standaards kenmerkt door arbeidsvriendelijkheid -hierbij moet je denken aan klippen, zakken, dunnen en andere werkzaamheden zoals blad verwijderen”, constateert van Vliet.


Rens Muusers live vanuit de kas bij Van Lipzig Tuinderijen

Dat bevestigde ook teeltadviseur Peter Schreurs van Innocrop tijdens de Digitalk: “Het is een ras dat groeikrachtig is wat je vanaf het begin van de teelt iets generatiever moet durven te sturen, dus met hogere temperatuur weg zetten. Vruchtaanleg is sterk en weinig abortie gevoelig. Hij is voldoende selectief. Zijn bladstand vind ik opvallend recht opstaand, dus qua arbeid en ook qua licht in het gewas is dat alleen van voordeel. Tot nu toe ziet het er veelbelovend uit.”


Live vanuit de kas

Aansluitend konden de telers live mee kijken met Account Manager Rens Muusers in de kas van van Lipzig Tuinderijen: “Helaas maakt corona het op dit moment niet mogelijk om een open dag te organiseren. Met de Digitalk hebben we een uitstekende mogelijkheid gevonden om de telers toch live in de kas mee te nemen, het gewas ter plekke te laten zien en vragen te beantwoorden. Dit werd zeker gewaardeerd."

Voor meer informatie:  
BASF Vegetable Seeds
www.nunhems.nl 

Rens Muusers
Tel.: +31 6 1871 9921
rens.muusers@vegetableseeds.basf.com 

Kees van Vliet
Tel. +31 6 3983 6456
kees.vanvliet@vegetableseeds.basf.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven