Tholen - “Zo’n 1500 pallets”, schat Barry Zuidgeest van Mardenkro de voorraad ReduFuse, ReduSol en ReduHeat die momenteel klaarstaat in de hallen van het bedrijf. Het is een goed jaar geweest en Zuidgeest heeft nog hogere verwachtingen voor het komende. Volgens hem komt dat niet alleen door de grotere bekendheid en de kwaliteit van de producten, maar doet de Nederlandse afkomst het ook goed in het buitenland. “Er vindt hier veel onderzoek plaats. We staan nog steeds bekend als innovatieland.” 


Barry Zuidgeest van Mardenkro

2012 is voor Mardenkro het jaar van ReduFuse in de glastuinbouw. De afgelopen periode werd het product er commercieel geïntroduceerd. ReduFuse is een coating die diffuus licht creëert en toch een hoge lichtransmissie behoudt, waardoor de productie tot wel vijf procent verhoogd wordt. Het bedrijf won er in 2011 de Hortifair Innovation Award mee en inmiddels is wereldwijd zo’n 1.000 hectare glas ermee bedekt geweest dit seizoen. Daarvan lag 500 in Nederland. Zuidgeest: “Nederland is belangrijk voor ons, ook omdat de Nederlandse tuinders erg innovatief zijn. Maar van alle producten gaat inmiddels zo’n zestig procent naar het buitenland en blijft veertig procent hier. Dat was een paar jaar geleden nog andersom. Niet dat de afzet in Nederland krimpt. De buitenlandse groeit gewoon harder. ”


R&D Manager Roel Weijers is bezig met kwaliteitscontroles, productverbetering en innovatie

In het bedrijfslaboratorium wordt ondertussen gekeken naar verbetering van bestaande en ontwikkeling van nieuwe producten. Onderzoek is belangrijk, vindt Zuidgeest. “De ReduSol die nu op de kassen zit, is totaal anders dan het product dat 20 jaar geleden op de markt werd gebracht.” Verder zijn de laboratoriummedewerkers veel bezig met kwaliteitscontrole van het geproduceerde materiaal en het begeleiden van proeven met nieuwe ontwikkelingen. 
Ook service, advies en marketing zijn speerpunten van het bedrijf. We leveren kennis, in plaats van alleen het product. Hiermee ondersteunen we de tuinders om het maximale uit onze producten te halen.” Daarbij merken ze dat de Nederlandse afkomst wereldwijd een positief effect heeft. “Ze weten dat hier veel onderzoek plaatsvindt en dat hier veel goede, innovatieve producten vandaan komen. Van die reputatie hebben wij ook profijt.”


De voorraad van Mardenkro staat klaar

Dit jaar is Mardenkro eerder begonnen met de productie van de schermmiddelen, die ook plaatsvindt in het pand in Baarle-Nassau. “Vorig jaar moesten we enorm hard doorwerken om aan de vraag te kunnen voldoen. Daar zijn we nu beter op voorbereid.” De voorraad die nu klaarstaat, is een buffer die uitgeleverd wordt in de korte periode waarin onze producten wereldwijd worden gebruikt. Zuidgeest: “De eerste containers zijn al onderweg. Die zijn dan aan de andere kant van de Atlantische oceaan voordat de vorst begint.” De grote drukte begint wanneer de zon fel gaat schijnen en de temperaturen oplopen. In de herfst richt het bedrijf zich op het leveren van ReduClean, het bijbehorende schoonmaakmiddel en GS-4, de glasreiniger voor een veilige teeltwisseling. 

Voor meer informatie:
Mardenkro bv. 
Barry Zuidgeest (e-mail)
De Geerstraat 8
5111 PS Baarle-Nassau
013 507 7069
www.mardenkro.com