Telers Bergerden willen Energieknooppunt

De werkgroep ‘Nieuwe Energie’ onderzoekt de mogelijkheden om meer te doen met duurzame energie in de Greenport Arnhem-Nijmegen. Paprikateler Jan van den Harg is lid van de werkgroep Nieuwe Energie en denkt mee over de toekomst van Bergerden. Er zijn ideeën om meer te doen met restwarmte en zonne-energie.

Restwarmte
Volgens Van den Harg biedt de ontwikkeling van het stadsverwarmingsnet rond Nijmegen nieuwe kansen. In dit project wordt restwarmte van afvalverbranding getransporteerd onder de Waal door naar het gebied van de Waalsprong. Het is dan nog enkele kilometers verder en het warmtenet kan aangekoppeld worden aan het warmtenet op Bergerden. Zeker met de aanwezige warmtebuffercapaciteit en het WKK-vermogen kan Bergerden een belangrijke schakel vormen in dit stadsverwarmingsnet. Uiteindelijke doel is om Bergerden tot een van de knooppunten te maken in dit regionale warmtenet.

Zonne-panelen
Niet alleen op het gebied van warmte zijn er mogelijkheden. Ook denk de werkgroep Nieuwe Energie na over zonne- en windenergie. Volgens van den Harg 'ligt er in Bergerden wel 2 hectaren aan dakoppervlak van schuren en kantoren'. Daar kunnen eenvoudig zonnepanelen op en de duurzame elektra kunnen we dan leveren aan consumenten en bedrijven in de regio. Er moet dan wel een eerlijke prijs voor die elektra betaald worden. In het toekomst scenario dat de werkgroep schetst, komen over een aantal jaar burgers uit Huissen en Bemmel met hun elektrische auto’s tanken op Bergerden. Als dan ook een oplossing is gevonden voor ‘groene CO2’ en opslag van elektra, dan is Bergerden niet alleen een tuinbouwknooppunt, maar ook een energie knooppunt.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven