Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Theo Kampschoer, Kampexport:

"Afzet Franse bloemkool zal voorlopig wel lopen"

Tholen - Het aanbod Franse bloemkool is een stuk lager dan vorig seizoen. "Op dit moment lopen we nog 5 miljoen stuks achter op vorig seizoen", vertelt Theo Kampschoer van Kampexport International. "Momenteel worden er weinig 6'en geoogst. Men laat de bloemkool namelijk liever niet groeien en snijdt liever 8'en door de hoge prijzen die daarvoor betaald worden. De 8'en zijn ook beter, omdat deze vroeg geoogst worden, hagelwit zijn en groen in het blad."



"Op dit moment kosten de 6'en 1,60 euro per stuk en de 8'en zijn wat gedaald naar 1,20 euro per stuk. Er is veel vraag uit Italiƫ naar de 8'en en de 6'en gaan meer naar Nederland, Belgie, Frankrijk en Duitsland", vertelt de exporteur. "De kwaliteit van de bloemkool is goed, wanneer je maar de goede partijen uitzoekt. Daarover zitten wij ter plaatse en wordt er streng gecontroleerd door eigen personeel."

In 2011 werden er nog ongeveer 142 miljoen stuks bloemkool in Bretagne geplant. Voor 2012 ligt de prognose rond de 135 miljoen stuks en voor 2013 wordt er nog een aanplant van 130 miljoen stuks geprognosticeerd. "We verwachten de komende weken als het 'open' weer blijft, een aanvoer van zo'n 4 miljoen stuks per week", zegt Theo.



De exporteur verwacht dat de markt van Franse bloemkool voorlopig wel zal lopen. "Italiƫ heeft veel problemen door de vele regen. Er is zo goed als geen binnenlandse aanvoer, waardoor er veel bloemkool wordt gekocht in Bretagne. Ook Spanje heeft veel regen en zelfs vorst en overstromingen gehad. Daardoor is de aanvoer erg laag en zijn er de nodige kwaliteitsproblemen. Daar komt nog bij dat er ook te weinig broccoli is dit jaar. Daarom zijn de vooruitzichten voor de Franse bloemkool goed. Wel hoop ik dat de prijzen wat aantrekkelijker zullen worden."

Voor meer informatie:
Kampexport International
[email protected]