Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Maat: ‘Meerdere goede jaren nodig voor stevige basis onder bedrijven’

LTO: Herstelde inkomens geven telers en tuinders nieuw vertrouwen

“De zich herstellende inkomens voor de meeste telers en tuinders geven vertrouwen voor de toekomst omdat de vraag naar voedsel toeneemt en bovendien schaarste zal ontstaan aan energie en grondstoffen. Een beter rendement geeft meer mogelijkheden daar op voor te sorteren.” Deze reactie geeft voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland op de geraamde resultaten en inkomens in de land- en tuinbouw in 2012. 

De jaarlijkse ramingen zijn gisteren in Den Haag gepresenteerd door LEI Wageningen UR. Maat is positief over de becijferde inkomensverbeteringen en de kansen voor de toekomst: “De nieuwste cijfers zijn belangrijk voor de concurrentiekracht en voor de exportpositie van de land- en tuinbouw, die de agrosector maken tot een van de dragers van de Nederlandse export. Het geeft ook meer zelfvertrouwen om het rendement van teler en tuinder in de keten te versterken.” 

Na twee magere jaren in 2009 en 2011 zijn de bedrijfsresultaten gemiddeld nu een stuk beter. Dat is ook hard nodig gezien de toekomstige uitdagingen. Maat: “Nog duurzamer produceren kan, maar dan moet er wel wat verdiend worden. In meerdere sectoren wordt gelukkig weer geïnvesteerd. Met de voedselvoorziening en oplopende voedselprijzen zitten we wereldwijd in een nieuw tijdperk, waarin aanzienlijk meer voedsel nodig is. We moeten onze kansen pakken en tegelijkertijd in balans komen met onze omgeving in de meest brede zin. Het beroep van de komende decennia is teler en tuinder.” 

Grote verschillen

De LTO-voorzitter maakt wel een kanttekening: “De inkomensverschillen tussen sectoren blijven opvallend groot en die verschillen zitten ook tussen ondernemers in dezelfde bedrijfstak. De land- en tuinbouw telt bijna twintig verschillende sectoren. Het herstel overheerst, maar dat poetst de tegenvallers niet weg.” Hij verwijst naar de daling van inkomens van de melkvee-, bollen en vleeskuikenbedrijven. Daar tegenover staan goede resultaten van bedrijven met akkerbouw, leghennen, pot- en perkplanten en in iets mindere mate ook fokvarkens. “De glasgroenteteelt veert weer op, maar bij de meeste bedrijven is er geen of amper ruimte om te investeren.” 

De gestegen voerprijzen hebben het afgelopen jaar het rendement gedrukt van alle veehouders. Zij werden al in 2011 met fors hogere prijzen geconfronteerd en in de tweede helft van 2012 liep die stijging verder op. De tuinbouw (buiten) toont over 2012 een wisselend beeld: zo beurden telers van groente en fruit betere prijzen, terwijl boomtelers op ongeveer hetzelfde lage resultaten bleven steken als in 2011. 

Geen juichtonen

Maat noemt het herstel van de meeste inkomens nog geen reden voor juichtonen. “Wat we nu zien, is dat ondernemers zich herpakken en op hun bedrijf voorbereidingen treffen voor de toekomst. De agrarische sector is een sterke sector, maar dat wil zeker niet zeggen dat alle bedrijven er sterk voor staan. 
Lastenverzwaring zijn nu uit den boze en er zijn meerdere goede jaren nodig voor een stevige basis onder bedrijven en dan wel sectorbreed.”

Bron: LTO Nederland. 

Publicatiedatum: