Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
systeem getest bij teeltbedrijven

Priva TopCrop: Irrigatie op basis van ingestelde rusttijd

Uit gewasmetingen blijkt dat een gewas ongeveer twintig minuten nodig heeft om te stabiliseren na een verstoring van het wortelmilieu. Een irrigatiebeurt is een verstoring van het wortelmilieu. Wanneer de rusttijd tussen twee gietbeurten minder dan 20 minuten is, is het gewas dus continu aan het stabiliseren en ondervind het gewas een mogelijke groeiremming. Doordat Priva TopCrop de gietbeurten start op basis van de ingestelde rusttijd, wordt deze situatie voorkomen. 

De huidige irrigatieregelingen werken op basis van een minimale gietbeurt, een maximale rusttijd en een stralingssom waarboven een gietbeurt gestart mag worden. De gietbeurt start als er in een periode voldoende straling is gemeten. Hierbij blijft de gift per beurt gelijk en wordt het tijdstip van starten aangepast. Priva TopCrop werkt dus anders. De stralingcorrectie, die wordt gemeten tussen twee gietbeurten, wordt bij de komende gietbeurt meegenomen om de grootte van de gietbeurt te bepalen. Wordt er in de rusttijd een beperking van de wateropname gemeten, wordt de gietbeurt daarop aangepast. Het tijdstip blijft hiermee vaststaan en de beurtgrootte wordt aangepast.

Het afgelopen jaar is Priva TopCrop bij vijf teeltbedrijven getoetst in de praktijk. Door het aansturen van één of meerdere afdelingen werd het mogelijk om ervaringen op te doen, de 'kinderziektes' uit het systeem te halen en aanpassingen aan het systeem te doen.

Op basis van de ervaring uit de pilots is ook gestart met de ontwikkeling van de definitieve bedieningssoftware. Naast deze 'technische' ontwikkelingen zijn er ook diverse gewastechnische zaken helder geworden. Denk hierbij aan het effect van uitstraling gemeten aan de plant en de verstoring, die watergift met zich mee brengt. Deze inzichten hebben allemaal geleid tot aanpassingen en verbeteringen van de Priva TopCrop regelingen.

In 2013 worden de praktijkproeven voortgezet. In januari wordt de vernieuwde bediening stapsgewijs geïnstalleerd, waarna gestart wordt met het uitbreiden van de pilots met een aantal groentebedrijven.

De bediening van Priva TopCrop visualiseert met de gewasmonitor de status van uw gewas gedurende de dag. De gewasmonitor is weergegeven onder de grafiek en doordat de monitor gekoppeld is aan de grafiek, krijgt u altijd de bijbehorende gewasstatus in beeld. 


Screenshot TopCrop

De gebruiker kan de gewenste monitor selecteren: gewasactiviteit (groen), ziektedruk (rood) of wateropname (blauw). Zodra een beperking gemeten wordt, kleurt de gewasmonitor donkerder. Hierdoor is het voor de gebruiker zeer eenvoudig om directe verbanden te zoeken tussen klimaat en gewas.

Een gewenste status is lastig te geven. Dit is afhankelijk van uw teeltdoel en de gewasstand. Algemeen kan gesteld worden dat de gewasactiviteit in de ochtend een actieve status nagestreefd dient te worden. In deze periode vindt immers de meeste 'groei' plaats en juist dan is een actieve vochtvoorziening noodzakelijk. In de namiddag is een geremde activiteit gewenst. In deze periode wordt, door de verdamping te beperken, het gewas extra op spanning gebracht voor de donkerperiode. Door het patroon van de gewasactiviteit aan te passen, is het gewas te sturen. Hierdoor kunnen specifieke teeltdoelstellingen beter behaald worden.


Publicatiedatum: