Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
olie-industrie gebruikt glas om zonnestoomcentrale te beschermen

Kassen met spiegels in woestijn Oman

Op een stukje land in de woestijn van de Arabische staat Oman staan rijen kassen met daarin zes meter hoge, gebogen spiegels. Eind december worden de spiegels zo gedraaid dat met het ruim aanwezige zonlicht stoom gecreëerd wordt. Met de stoom wordt de productie van een nabijgelegen olieveld vergroot. 

Dit 7 MW testproject is gebouwd door GlassPoint Solar, een van oorsprong Canadees, maar nu in Californië gevestigd bedrijf. Voor hen is het van groot belang om de kracht van de zonnestoomtechnologie nu te laten zien, vertelt Rod MacGregor, de directeur van het bedrijf. 
Het project is pas het tweede voor GlassPoint, een vier jaar oud bedrijf. In 2011 bouwden ze een 300 KW-installatie voor Berry Petroleum, een bedrijf in Californië, maar eigenlijk mikken ze op het Midden-Oosten. "Daar ligt het hart van de olieproductie en daar is aardgas, wat nu gebruik wordt voor de olieproductie, duur. In de VS is aardgas juist te goedkoop om overschakelen op zonnestoom aantrekkelijk te maken", legt MacGregor uit.

De stalen spiegels worden gericht op stalen pijpen waar water in zit. Zo wordt stoom geproduceerd. Dit gebeurt ook bij veel grotere concurrenten, zoals Abengoa Solar en Areva. Uniek aan het ontwerp van GlassPoint is het glazen omhulsel dat de spiegels en buizen omsluit en deze beschermt tegen wind, zand, stof en vochtigheid. Door die omstandigheden is het normaal gezien lastig om van zonnestoom of andere elektrische apparatuur gebruik te maken en moet deze vaker schoongemaakt worden. 

MacGregor vergelijkt de gebouwen met kassen. "Telers proberen zoveel mogelijk licht in de kas te krijgen terwijl ze hun planten beschermen tegen het milieu. Dat doen wij eigenlijk ook", zei hij. 

Bron: money.cnn.com

Publicatiedatum: