Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Firma Gebr. Hoff teelt bloemkool, broccoli en aardappelen:

‘Alle aandacht naar de oogst bij Stabilis RZ’

De firmanten van Gebr. Hoff in Andijk weten precies wat ze willen als het gaat om de keuze van bloemkoolrassen. “Wij zoeken naar groeikrachtige soorten die het beste bij ons bedrijf passen.” Deze eigenschap vonden ze dubbel en dwars terug in Stabilis RZ.

Firma Gebr. Hoff heeft met bloemkool,broccoli, pootaardappelen, pioenen entulpen in de wintermaanden een mooiejaarrond productie gecreëerd. De gebroedersdie ooit het bedrijf begonnen,zijn inmiddels opgevolgd doorde jongere generaties. Na de start inBovenkarspel en Grootebroek streek hetfamiliebedrijf na de verkaveling in 1973in Andijk neer. Tegenwoordig wordt 70hectare broccoli en 70 hectare bloemkoolgeteeld. 
Het is volgens Marco Hoff belangrijk om op hun grond een groeikrachtig ras neer te zetten

Dit seizoen hadden de telers 100.000stuks Stabilis, verdeeld over vijf plantingenop ongeveer 4 hectare. Deverkoop geschiedt in eigen beheer.Marco Hoff, die namens de firmantenhet woord voert, is inmiddels zevenjaar in het bedrijf werkzaam. Hij houdtzich voornamelijk bezig met de plantactiviteiten. 

Goed zelfdekkend

Nadat ze een paar jaar geleden eenaantal trays Stabilis hadden geprobeerd,telen ze het nu voor het eerstop grote schaal. Op de grond vanGebr. Hoff wordt al jarenlang bloemkoolgeteeld. Marco: “Het is met dezegrond dus zaak om een groeikrachtigras neer te zetten. Met een gemiddeldesnelheid van 75 - 80 groeidagen past hijzeer goed bij ons bedrijf. De oogst verlooptvlot, want we sneden hem in driekeer weg. Het ras maakt bovendien lekkerveel blad en is goed zelfdekkend.”De ‘naaimachine’ die het bedrijf gebruiktom de bloemkool machinaal tedekken hoeft er dus bij Stabilis niet aante pas te komen. “Alle aandacht kan bijdit ras volledig naar de oogst gaan.” 

Vorst 

De vroegste planting van maart kwamdoor een korte vorstperiode in aprilwat traag op gang, maar daarna verliepde teelt zonder problemen. “Volgendjaar zal ik Dexter wat laterplanten. Het is een goed ras voor plantingin april en eerste week mei.”Over het oogstpercentage klasse I isMarco dik tevreden: 90 procent en metname zessen. 

Regenhaspel erop 

Ook op het gebied van bemesting biedtStabilis gemak. “Je hoeft ‘m niet teveelte bemesten, het is wel een kwestievan nathouden als de kool erin komt.Als het bijvoorbeeld 30 graden is en jelaat ‘m droog staan, dan moet je nietafwachten, maar echt die regenhaspelerop zetten. De groei moet er immerswel in blijven. Zo houd je ookeen mooi hard blad om de kool heen.”Concluderend stelt Marco vast datStabilis een mooie vaste kool is, die gemakkelijkblad maakt. Voor volgendseizoen zijn er wederom plannen omStabilis toe te voegen aan de planning.Ook Prudentia RZ zal daartoe behoren.Dit ras hadden ze dit jaar voor het eerststaan en de telers waren aangenaamverrast door de goede kwaliteit vandeze vroege bloemkool.


Bron: Seeds & Services, Rijk Zwaan
Publicatiedatum: