Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Eerder smullen van asperges dankzij infraroodverwarming

Elk jaar wordt ongeduldig uitgekeken naar het moment dat de 'lentelieveling' er weer is: de asperge. Het wachten is tot de tweede donderdag van april, waarop de oogst van 'het witte goud' traditioneel begint, althans die van de scheuten van 'de kouwe grond'. Geteeld in kassen kan 'de koningin der groenten' al eerder geoogst worden, maar wel tegen hoge energiekosten. Aspergeteler Frans Beumers denkt komend seizoen al in februari 'warme' asperges te kunnen leveren. Dat doet hij met behulp van een nieuwe techniek op basis van infraroodverwarming en dankzij bemiddeling van Syntens.

"Het begon ermee", vertelt Andreas Hofland, innovatie-adviseur van Syntens Innovatiecentrum. "dat ik Rob Nusse van Fortega Benelux sprak, een bedrijf dat is gespecialiseerd in infraroodverwarming. Hij vertelde me dat er naar zijn inschatting in de tuinbouw legio mogelijkheden zijn voor toepassing van deze verwarmingstechniek." Hofland, die zelf wortels heeft in de tuinbouwwereld, besloot daar werk van te maken en legde contact met DLV Plant, een landelijk werkend advies- en onderzoeksbureau in de land- en tuinbouw. "Daar hoorde ik dat aspergetelers al enige tijd bezig zijn te onderzoeken hoe zij hun product eerder op de markt kunnen krijgen."



Warm water
"Dat klopt", valt Frans Beumers, aspergeteler uit het Limburgse Helden, hem bij. "Van mijn tien hectare heb ik er drie onder glas en al 25 jaar verwarm ik die asperges door warm water door de bedden te leiden. Eerst stookte ik dat water met olie warm, toen met gas en nu met snoeihout, want dat is nog weer iets goedkoper." Maar het blijft een dure grap. En dan is er nog het probleem dat de verwarming met warm water zijn nadelen heeft. "Vooraan de leiding is het water nog op de goede temperatuur, maar aan het einde is het al afgekoeld."

Makkelijk aan en uit
Toen Beumers werd benaderd door Syntens en DLV Plant over de nieuwe techniek, hoefde hij niet lang na te denken. "Ik heb begrepen dat je volgens de theorie met dit systeem veel beter kan sturen. Met infrarood garanderen ze een constante temperatuur en niet op één plaats, maar in het hele bed. Plus dat het makkelijk is te regelen. Stel dat de zon doorkomt, dan gaat je systeem met de regeltechniek gewoon uit en houdt de levering van warmte meteen op. Het kan dus nooit te warm worden."

Betere kwaliteit
Hij stemde dan ook in met een kleine pilot. In een klein deel van de kas waar de aspergeplanten aan vervanging toe waren, is een nieuw buizenstelsel aangelegd. Onder de wortels loopt straks de stroomleiding die de verwarming de gewenste temperatuur geeft. Andreas Hofland: "Waar we nu zicht op willen krijgen, is hoeveel energie er nodig is, wat de beste afstand is om de stralen op de plant 'af te vuren' en natuurlijk hoezeer de kwaliteit van de aspergeoogst verbetert, nu alle planten onder precies dezelfde omstandigheden groeien."

En daar is Frans Beumers natuurlijk vooral in geïnteresseerd. "Kijk, de verwachting is dat het sowieso minder energie kost, omdat je niet eerst al een hoop moet verstoken om op je begintemperatuur te komen. Maar stel nu dat het toch evenveel energie kost, dan nog verwacht ik een betere kwaliteit asperges. En dat levert mij geld op." Uiteraard is nog het nodige aan onderzoek nodig en daar worden op dit moment plannen voor ontwikkeld.

En verder…
Intussen denkt Andreas Hofland alweer aan nieuwe toepassingsmogelijkheden in de land- en tuinbouw. "Je kunt voorkomen dat de bloesem van de fruitbomen bevriest. Ook kan je er schimmelvorming mee tegengaan, wat vooral telers van biologische appels zal aanspreken. En voor telers van komkommers in kassen is het goede nieuws dat je de ziektedruk met infraroodverwarming kunt verlagen."

Bron: Syntens
Publicatiedatum: