Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Joep Sprenkeling over ijsbergsla:

"Met Umbrinas RZ kunnen we twee kanten op"

Joep Sprenkeling runt samen met zijn broers Ard en Ton een groenteteeltbedrijf in Heerhugowaard (NH). Naast 22 hectare andijvie, 4 hectare spitskool en in de winter nog wat boerenkool, telen de broers per jaar op zo’n 80 hectare ijsbergsla. “Umbrinas RZ (45-32 RZ) is een belangrijke aanvulling op het assortiment.” 
Het land van VOF J. Sprenkeling en Zn. ligt verspreid in een straal van 20 kilometer rond Alkmaar. De grond wordt gehuurd, waarbij de voorkeur uitgaat naar graanland. Joep: “Door de hoge graanprijzen wordt huren steeds lastiger, maar voor ons bedrijf is graan nu eenmaal de ideale voorvrucht. We moeten wel erg alert blijven op slakken, maar hebben op graanland duidelijk minder last van smet.” Voor de voorjaars- en najaarsteelt wordt overwegend op de zandgronden aan de kust geteeld. De zomerteelten vinden plaats op de kleigronden rond Heerhugowaard. De oogstwerkzaamheden worden verricht door 24 Poolse arbeiders die van mei tot oktober op het bedrijf werken. 

Alleen vaste meststoffen 

Sprenkeling gebruikt alleen maar vaste meststoffen. Vloeibare meststoffen werken volgens de telers te veel verzurend. Een lagere pH werkt rand in de hand, doordat essentiële elementen beperkter opgenomen worden. Voor de stikstofbemesting werkt Sprenkeling nu hoofdzakelijk met Magnesamon. Rand is onder controle en de Mg in Magnesamon zorgt ervoor dat het gewas harder van blad is en een groene kleur heeft. 

Oogstspreiding

In het voorjaar zet Sprenkeling nog graag het ras Mirette RZ in. Dit jaar startte hij op 22 maart met planten. Doordat Mirette langzamer groeit dan de andere voorjaarsrassen, zorgt het ras voor een betere oogstspreiding. In de zomer wordt onder meer Diamantinas RZ geteeld. Dit jaar teelde Sprenkeling voor het eerst op praktijkschaal Umbrinas RZ. Met twee plantingen in het voorjaar en twee in de herfst, ging het in totaal om 40.000 planten. De eerste planting was op 25 maart; de laatste op 16 augustus. Umbrinas is een ‘multi purpose’ ras, juist iets wat Joep Sprenkeling erg aanspreekt: “Het ras geeft een vrij royale krop en is daardoor breed inzetbaar, zowel voor de versmarkt als voor de snijderij, waar we gemiddeld 23 ton per week aan leveren. Voordelen zijn ook de uniformiteit en het resistentiepakket: alle resistenties die wij eisen, zitten erin.” Andere pluspunten van Umbrinas zijn het brede oogstvenster en de dikbladigheid. “Dat laatste komt de houdbaarheid ten goede: een belangrijk pluspunt voor de handel. Zij zijn ook blij met de grote bolomvang, waardoor een doos tieners mooi vol zit!”

45-114 RZ maakt makkelijk omvang

In samenwerking met telers heeft Rijk Zwaan in 2012 het nieuwe ijsbergslaras 45-114 RZ onder praktijkomstandigheden getest. De eerste helft van het seizoen met plantenbakken en vanaf juli met grotere hoeveelheden, direct gezaaid bij de plantenkweker. 45-114 RZ is met name geschikt voor telers die produceren voor de industrie en presteert goed op een grondsoort waar de bolomvang wel eens te wensen over laat. Ook de praktijk liet dit zien. 45-114 RZ maakt gemakkelijk omvang en produceert veel kilo's per hectare. Ondanks het hoge oogstgewicht, tot een kilo per stuk, wordt de bol niet volledig gevuld. Het ras heeft dan ook een breed oogstvenster en in het plantschema is het van belang om hier rekening mee te houden. De beste planttijd is van 1 mei tot 15 juli. Resistenties: HR Bl:1-28/Nr:0/Pb IR LMV:1.

Publicatiedatum: