Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tennet grijpt opnieuw naar uiterst machtsmiddel na Nederlandse productieuitval

Tennet heeft gistermiddag opnieuw de 'niet normale toestand' moeten afroepen. Een uiterste middel om de balans op het Nederlandse hoogspanningsnet te handhaven. Aanleiding was het onverwacht uitvallen van Nederlands productievermogen. Door het afroepen van de 'niet normale toestand' kan Tennet ingrijpen in de Nederlandse stroomproductie of in de afname van grootverbruikers om de balans op het Nederlandse hoogspanningsnet te handhaven. Gisteren kondigde Tennet om 16.53 uur die niet normale toestand af om deze om 19.00 uur weer in te trekken. Tennet-woordvoerder Harald Wouters laat weten dat Tennet hiertoe genoodzaakt was omdat er "binnenlandse productie was weggevallen". "Er werd een bepaald vermogen niet geleverd." 

Het alert, zoals Tennet de 'niet normale toestand' ook wel noemt, was dus gisteren nodig om zo snel mogelijk meer opwekcapaciteit aan te laten zetten. "Iedereen die productie kan leveren, moet ook leveren", vat Wouters de situatie van gistermiddag samen. Het is in feite een opschaling, licht Wouters toe, van de meer reguliere middelen die Tennet heeft: het inzetten van reserve- en regelvermogen en daarna het inzetten van noodvermogen. Voor dergelijke back up capaciteit sluit Tennet met verschillende partijen contracten. Het inzetten van extra capaciteit tijdens een niet normale toestand kan Tennet dus ook eisen van andere partijen dan diegene waar Tennet regel- en noodvermogenafspraken mee heeft. 

Volgens Wouters grijpt Tennet gemiddeld één keer per jaar naar dit alert. "We doen het niet makkelijk of snel. Het is een opschaling na opschaling. Maar het is aan de andere kant wel een mogelijkheid die we hebben." Afgelopen zomer moest Tennet al twee keer de niet normale toestand afroepen. "We hebben wel de indruk dat we dit middel iets vaker zijn gaan hanteren, maar hebben niet het idee dat we er een structureel middel bij hebben gekregen", aldus Wouters hierover. Volgens hem ziet Tennet het feit dat dit jaar dus meerdere keren het alert is afgegeven nog niet als probleem. In juni en juli lagen er andere oorzaken aan de situatie ten grondslag: toen betrof het een combinatie van beperkte beschikbaarheid op interconnectoren met hoge stroomproductie in Duitsland. 

Tennet spreekt zich niet uit over de vraag of de onverwachte uitval van dinsdag zich voordeed bij één of meerdere producenten. Een korte rondgang langs Nuon, Essent en GDF Suez Energie Nederland leverde Energeia geen duidelijkheid op, omdat de bedrijven vanwege de concurrentiegevoeligheid van dergelijke informatie geen toelichting willen geven. De website waar Tennet vanaf dit jaar gebundelde informatie over onder andere onvoorziene uitval van productie-eenheden zou gaan geven, noemt als laatste onvoorziene uitval die van de Hemweg 9-gascentrale van Nuon (432 MW) per 7 december. Maar over een uitval op dinsdag 11 december wordt in dit overzicht niet gerept. Overigens staat de onverwachte uitval van de Nijmegencentrale van GDF Suez Nederland door een explosie die zich voordeed op 8 november in dit blijkbaar niet volledige of correcte overzicht gedateerd op 6 december. Een ronde langs websites van producenten levert nog op dat de Amercentrale van Essent (540 MW, kolen) sinds 9 december stil ligt en de Eemscentrale van GDF Suez (387 MW, gas) sinds 30 november. In combinatie met al die geplande en ongeplande stilstand is het evenwicht op het Nederlandse stroomnet blijkbaar kwetsbaarder voor een verdere onverwachte uitval. 

Deze woensdag te leveren spotstroom steeg gisteren flink in waarde: voor woensdagstroom kwam een gemiddelde pieklastprijs tot stand van EUR 93,19 met uitschieters in de laatste twee uur dat de niet normale toestand duurde (EUR 135,01 per MWh in blok 18 en EUR 139,67 per MWh in blok 19).

Publicatiedatum: