Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
vervolgproeven onder LED maken vertaalslag naar praktijk

Nieuwe LED-oplossing Philips

In november 2012 heeft Philips in samenwerking met Beyond, Riverflowers, Stolze en DLV Plant twee praktijkproeven met chrysanten onder LED ingezet. De proeven worden uitgevoerd op locatie bij Beyond en Riverflowers. Deze proeven zijn een vervolg op de proeven die in februari 2012 zijn afgerond bij Botany in Horst. De proef is opgezet door Philips om inzichten te krijgen voor de ontwikkeling van een nieuwe LED oplossing. Martijn Duijvesteijn van Beyond: “Beyond staat voor duurzame en kwalitatief hoogwaardig geproduceerde chrysanten. Hierin past de innovatieve hybride belichting van Philips.”

Het doel van de vervolgproef is om een vertaalslag naar de praktijk te maken. Uit de eerdere proef is gebleken dat er een kwaliteitsverbetering en een productieverhoging bereikt kan worden bij de teelt van chrysanten onder LED. Bij de hybride lichtbehandeling, waarbij 50μmol/m2/sec LED en 50μmol/m2/sec SON-T geïnstalleerd was, was een efficiëntere groei (meer grammen versgewicht per MOL licht) te zien van 6,6%. In de proeven bij Beyond en River Flowers wordt gekeken of dit weer gehaald kan worden met andere rassen en andere lichtniveaus. Vanuit deze basis wordt verder gewerkt aan een rendabele lichtoplossing, die bijdraagt aan het uiteindelijke lichtrecept. De proeven zullen begin februari worden afgerond.

In de proeven bij Beyond en Riverflowers is ook een hybride belichting geïnstalleerd. LED wordt gecombineerd met de huidige geïnstalleerde SON-T belichting. Er zijn verschillende spectrale behandelingen aangelegd om zo te komen tot de meest duurzame oplossing. Zowel Beyond als Riverflowers kijken uit naar de resultaten. Peter van de Werken, Riverflowers: ”Door het combineren van de huidige SON-T installatie met de nieuwste LED-technieken van Philips, kunnen we groei en dus rendement optimaliseren maar ook strekking en bloei sturen. Een goede verhouding van (stralings)warmte, lichthoeveelheid en lichtspectrum biedt zo kansen om duurzamer te produceren én 52 weken per jaar een meer constante en zware kwaliteit chrysanten te leveren. En dat is precies wat onze markt vraagt”.

Publicatiedatum: