Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
“Duurzaam voedsel kan de standaard worden”

DenkTank voor digitaal voedselpaspoort met herkomst product

Aanbod van duurzaam geproduceerd voedsel kan de standaard worden. Dat is de conclusie die de Nationale DenkTank heeft gepresenteerd. De DenkTank introduceert modellen om verduurzaming rendabel en betaalbaar te maken.
Zowel de supermarkten (vertegenwoordigd in het Centraal Bureau voor Levensmiddelenhandel) als de levensmiddelenindustrie (Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie) reageren enthousiast op dit concept en gaan onderzoeken of en op welke manier dit haalbaar is.
Naast nieuwe verdienmodellen, biedt de DenkTank 23 andere concrete oplossingen voor het verduurzamen van de voedselketen. Meer inzicht in de herkomst van ingrediënten, het beter benutten van afval- en reststromen en de consument beter in staat stellen om duurzamere keuzes te maken, staan daarbij centraal.
Met deze en andere oplossingen denkt De DenkTank dat Nederland 25 procent milieubelasting kan besparen ten opzichte van het huidige consumptiepatroon.
Hans Clevers, president van de Koninklijke Academie der Wetenschappen, Cees ‘t Hart, CEO van FrieslandCampina en Bertholt Leeftink, DG Bedrijfsleven en Innovatie van het Ministerie van Economische Zaken, nemen vandaag namens de drie pijlers wetenschap, bedrijfsleven en overheid de oplossingen in ontvangst tijdens de slotpresentatie van de Nationale DenkTank in Aalsmeerderbrug.

Oplossingen voor verduurzaming voedselketen


Het DenkTank team, bestaande uit 21 talentvolle academici, heeft gedurende vier maanden gezocht naar duurzame oplossingen in de voedselketen, van teler tot voedselindustrie tot consument en van afvalstroom tot nieuwe grondstof. Onder andere de volgende oplossingen voor de verschillende ketenschakels komen aan bod:

Voedselpaspoort

Een concrete oplossing die de DenkTank voorstelt, is het ‘Voedselpaspoort’. In het ‘Voedselpaspoort’ wordt product- en procesinformatie digitaal opgeslagen, zodat verwerkende schakels in de voedselketen in staat zijn de herkomst en de milieudruk van tussenproducten te achterhalen.
Zo wordt de voedselketen inzichtelijker en kunnen producenten en consumenten duurzamere keuzes maken.

De Groene Gastheer

De ‘Groene Gastheer’ is een vast aanspreekpunt in de supermarkt die consumenten helpt bij het maken van duurzame keuzes.
Hij of zij geeft de boodschappers tips voor recepten met producten die in dat seizoen duurzaam zijn en voor het benutten van hun voedselvoorraad thuis.
Daarnaast zorgt de Groene Gastheer ervoor dat er in de supermarkt zo min mogelijk voedsel wordt weggegooid door producten, die niet verkocht dreigen te worden, te verwerken tot nieuwe gerechten, zoals smoothies of soepen.

Duurzaam menu

De DenkTank lanceert vandaag samen met het Voedingscentrum een ‘Duurzaam menu’ voor de kerstweek met een gezond voedingspatroon gebaseerd op een lage milieubelasting. Het menu bevat nog steeds vlees en vis, maar bijvoorbeeld ook veel peulvruchten. Het menu is bedoeld als voorbeeld voor een veranderend consumptiepatroon met grote duurzaamheidswinst tot gevolg.

Publicatiedatum: