Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Water uit bieten voor kassen Nieuw Prinsenland

Op het terrein van Suiker Unie in Dinteloord wordt een waterfabriek gebouwd. Gezuiverd proceswater van de suikerfabriek wordt omgezet in gietwater voor de glastuinbouw in Nieuw Prinsenland. Medio april 2013 is de fabriek operationeel. De glastuinbouwbedrijven kunnen circa 85% van hun waterbehoefte afdekken met regenwater. De resterende 15% komt van de gietwaterinstallatie. Naar verwachting wordt jaarlijks 270.000 m³ gezuiverd proceswater van de suikerfabriek omgezet naar 200.000 m³ gietwater.Projectmanager bedrijventerrein Nieuw Prinsenland Paul Hagens: “Normaal gesproken gaat het gezuiverde proceswater naar de rivier. In de nieuwe fabriek worden de zouten door middel van membraanfiltratie uit het water verwijderd zodat het optimaal is voor planten in de tuinbouwkassen. Deze zouten blijven in het water dat naar de rivier gaat.” Behalve de waterfabriek komt er een centrale opslag voor gietwater in de vorm van een bassin of opslag in de bodem. Er wordt nog onderzocht welke van de twee op deze locatie het beste past.


Bezinkvijver van Suiker Unie waar het proceswater wordt uitgehaald voor verwerking tot gietwater voor de glastuinbouw
 
Het gehele project wordt uitgevoerd onder de verantwoordelijkheid van de Tuinbouwontwikkelingsmaatschappij (TOM). Het draagt bij aan de ambitie voor duurzame glastuinbouw op Nieuw Prinsenland. Algemeen directeur Piet Janmaat van de TOM is enthousiast over deze samenwerking: “Suiker Unie levert water uit bieten, dat de TOM kan opslaan voor de tuinders als deze het nodig hebben. Dan hoeft men geen grondwater op te pompen of rivierwater in te nemen.”

Voor meer informatie:
Tuinbouwontwikkelingsmaatschappij: Piet Janmaat 06 53 39 81 06
Combinatie RBB: Ardi Schrama 06 53 10 29 94
Publicatiedatum: