Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Maatregelen rondom de snuitkever

Het is nu of nooit. Dit is de periode waarin alle telers de nodige maatregelen moeten treffen om te voorkomen dat een eventueel achtergebleven paprika snuitkever in de nieuwe teelten wordt aangetroffen. Dat meldt LTO Groeiservice. Iedere teler moet de hoogste prioriteit leggen bij een schone start. Dat betekent alles schoon, niet alleen de kas, ook kieren, gaten, ketelhuizen, kantines, zorgen dat er op het hele bedrijf nergens meer blad- en vruchtresten liggen. Je moet er niet aan denken wat het betekent als in de loop van het voorjaar de kever ergens opnieuw opduikt. Dat kan funest zijn voor de paprikateelt. Nu, in deze fase van teelt en teeltwisseling moet de kever vernietigd worden.
 

Protocol voor het getroffen gebied

Telers in het besmette gebied volgen een protocol in de periode rondom de teeltwisseling, waarbij met behulp van feromoonvallen de bedrijven worden gemonitord. Ook wordt controle uitgeoefend op hygiënische maatregelen. Met regelmaat zijn en worden er bijeenkomsten georganiseerd waarbij betreffende telers -in het 2,5 km gebied rondom de bedrijven waar de kever is aangetroffen- worden geïnformeerd over hetgeen hen te doen staat.
 

Informatie over de kever

De informatie van de gewasbijeenkomst georganiseerd door LTO Groeiservice op 3 december is hierbij voor iedereen beschikbaar. De landelijke paprika commissie vindt het van het grootste belang dat ook andere telers weten wat er aan de hand is en hoe de kever er uit ziet. De tijdens de bijeenkomst getoonde beelden van de kever (beeldmateriaal van Bayer) en het teeltwisselingsprotocol zijn hieronder te downloaden. Door te googelen op Anthonomus eugenii kunt u eveneens veel informatie en beeldmateriaal vinden over de kever.
 

Overleven van de kever

Met de gedegen uitroeiingsprotocollen voor de getroffen bedrijven en de bedrijven daar omheen wordt het overleven van de kever aanzienlijk moeilijker. Buiten kan de kever bij lage temperaturenniet overleven.
 
Echter een mogelijke overwinteringsplaats zijn andere kassen met daarin planten van de familie solanacea. Er is een brief met instructies verzonden naar tomatentelers in het gebied. Ook potplantentelers zijn geïnformeerd. Auberginetelers dienen dezelfde maatregelen te treffen als paprikatelers.
 

Bestrijding

De kever gaat dood na een behandeling met Decis, Gazelle of Calypso. Bij de middelenkeuze tegen andere plagen kan hier rekening mee gehouden worden.



Publicatiedatum: