Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
CropEye zoekt telers voor test:

Ontwikkeling duurzaam substraat vordert gestaag

Tholen - “Het wordt tijd voor een in Nederland geproduceerd substraat van plantaardige vezels, dat na gebruik terug het land in kan”, vertelt Daan Kuiper van agro-innovator CropEye. Het bedrijf werkt met diverse partners aan de ontwikkeling van zo’n biologisch substraat en ook telers kunnen hier een belangrijke rol in spelen.

Sinds driekwart jaar doet CropEye onderzoek naar de ontwikkeling van een bio-substraat. “Wij zijn vaker bezig met dit soort duurzame thema’s, waarvan wij vinden dat er iets aan moet gebeuren. Veel substraten zijn geen duurzaam kringloopproduct. Steenwol kan niet gerecycled worden en het composteerbare kokossubstraat wordt niet in onze regio gemaakt.” Die twee eisen, afbreekbaarheid en regionale productie, vindt Kuiper belangrijk. “Het hoeft niet per se in Nederland geproduceerd te worden, maar je moet wel een geloofwaardige kringloop creëren.” 

Kuiper legt uit dat er veel onderzoek gedaan wordt naar de afbreekbaarheid van de vezels. “Dat is het grootste probleem: plantaardige vezels breken snel af. Je kunt bij blijven storten of ervoor zorgen dat het langer meegaat. Maar het mooiste zou zijn als het substraat geheel afbreekt en opgenomen wordt door de plant.” Om dit te realiseren, wordt er, met subsidie van de provincie Drenthe en steun van Innovatieplatform PGA&I, momenteel veel onderzoek gedaan. Dat gebeurt in samenwerking met onder andere hennepverwerkingsbedrijf Hempflax uit Groningen en plasticdeskundige API uit Emmen. Kuiper: “We brengen de natuurlijke vezelproducent samen met het bedrijf met kennis van bioplastic.” Ook een groep tuinders uit het gebied Emmen-Erika is bij het project betrokken. Daar kan Kuiper er nog wel meer van gebruiken. “Telers die bereid zijn om mee te denken en het substraat uit te proberen. En als er partijen zijn die kennis hierover kunnen inbrengen, dan zijn die natuurlijk ook altijd welkom.” 

In de eerste helft van 2013 wil Kuiper de eerste testen met het substraat doen, maar er is nog een behoorlijke weg te gaan. “Een idee krijgen is niet zo moeilijk. Het is de uitwerking waar het om gaat. En die moet goed zijn: de tuinbouw is superkritisch. Is het geen geweldig product, dan gelooft niemand er meer in.”

Voor meer informatie:
CropEye
Daan Kuiper (e-mail
06 51216159