Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"oneerlijke praktijken door EU-subsidies"

Groentensector Australië blij met anti-dumpcommissie

De Australische groentensector reageert enthousiast op acties tegen illegale dump in het land. Begin december riep de Australische premier Julia Gillard de overheid op om de aanbevelingen uit het Brumby-rapport, een onderzoek naar het dumpen, te bekijken en vervolgens een anti-dumpcommissie in te stellen. 

“De Australische groentensector is, net als de verwerkende sector, de dupe geworden van landen die de vrije handel ondermijnen”, vertelt William Churchill van brancheorganisatie Ausveg. “Handel helpt iedereen vooruit, mits er op eerlijke wijze geconcurreerd wordt. Maar sommige landen spelen volgens andere regels: ze subsidiëren eigen productie en schakelen zo de concurrentie uit. Een ongelijk gevecht? Het is meer een aardbeving, een soort tektonische plaat die over het slagveld schuift!”

De Australische groentensector heeft meegeholpen aan het Brumbyrapport. Churchill: “Het was akelig om te zien hoeveel Australische bedrijven kapotgemaakt worden door dit soort gewetenloze en oneerlijke praktijken. Niet alleen in de voedselsector, maar ook in de glas-, staal-, aluminium-, chemische - en papiersector. We zouden moeten juichen dat er nu iets gedaan wordt aan zij die de Australische industrie verwonden.”
 
Eerder dit jaar kreeg Ausveg tijdens een studiereis uitleg over de Europese landbouwindustrie. In Nederland en België ontvangen telers subsidie van de Europese Unie die volgens de organisatie kan oplopen tot 23 procent. Churchill: “Er gaat geen cent subsidie naar Australische telers. Hier ga je ten onder als je inefficiënt of niet slim werkt. Voor veel telers zijn het spannende tijden. Continu worden ze gevraagd om voor minder geld te produceren en zelf hogere kosten te accepteren. Om dan ook nog te verwachten dat ze concurreren tegen goederen die hier voor een fractie van de waarde gedumpt worden, is eigenlijk beledigend. Hopelijk zorgt de nieuwe anti-dumpcommissie voor een beleid dat ervoor zorgt dat alle spelers in de vrije handel dezelfde regels volgen”, besluit Churchill.



Publicatiedatum: