Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
resultaten enquête LTO Glaskracht Nederland

Glastuinbouw toont licht economisch herstel

De Nederlandse glastuinbouw heeft zich in 2012 enigszins hersteld van het rampjaar 2011. Twee van de drie ondernemers hebben vertrouwen in de toekomst van hun bedrijf. Zo’n 12 % denkt binnen vier jaar het bedrijf te zullen beëindigen. Dit blijkt uit een enquête die de landelijke vakgroep LTO Glaskracht Nederland onlangs onder de glastuinbouwleden van LLTB, ZLTO en LTO Noord Glaskracht heeft gehouden. 

Voor seizoen 2012/2013 verwacht 53 % van de glastuinders tot een positief rendement te komen. Dat is een aanzienlijk optimistischer beeld dan een jaar geleden ( 34 %) Het verwachte rendement van de snijbloemen (57 %) en potplanten (58 %) ligt hoger dan in de glasgroenten (49 %). Eén op de vier ondernemers ervaart het afgelopen teeltseizoen als negatief voor de economische situatie van zijn bedrijf. 

De opbrengst van producten in de glastuinbouw ontwikkelt zich gemiddeld positief. De ondernemers geven aan dat de energiekosten de grootste negatieve invloed hebben op de bedrijfsvoering ondanks de energiebesparingen en verduurzaming in de sector. 

De helft van de ondernemers blijft investeren. Het gaat hierbij hoofdzakelijk om vervangingsinvesteringen. Op de tweede plaats komen volgens de enquête energiebesparende en energie-innoverende maatregelen. De schaalvergroting in de sector zal minder snel gaan dan voorheen: slechts een van de tien bedrijven investeert in bedrijfsuitbreiding. Van de deelnemers aan de enquête van LTO Glaskracht Nederland is 60% jonger dan 45 jaar.

Bron: LTO Glaskracht Nederland
Publicatiedatum: