Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Seminar voor telers bij Meteo Consult

Afgelopen maandag 10 december organiseerde Horticoop een seminar voor de aaneengesloten telers bij Meteo Consult in Wageningen. Hoogendoorn Growth Management en Meteo Consult gaven hun visie op klimaatregeling op basis van weersverwachting en de effecten van de klimaatverandering voor de wereldwijde tuinbouw.Jan Voogt, onderzoeker en consultant bij Hoogendoorn, verzorgde een presentatie over “Klimaatregeling in de (glas)tuinbouw op basis van weersverwachting”. Hij verhaalde over de hechte samenwerking tussen Meteo Consult en Hoogendoorn en de resultaten van 20 jaar gezamenlijke ontwikkeling. Hoogendoorn levert de module “MeteoScope”: de meest betrouwbare 7-daagse lokale weersverwachting aan telers over de hele wereld. Daarnaast is er de module “MeteoRadar” die het mogelijk maakt om te anticiperen op naderende regenbuien.Aansluitend gaf Reinier van den Berg, meteoroloog en klimatoloog bij Meteo Consult en bekende weerman bij RTL4, een presentatie over de razendsnelle klimaatveranderingen en de gevolgen hiervan voor de wereldwijde tuinbouw. Doordat de aarde opwarmt door het broeikaseffect zullen de weercondities over de hele aarde steeds extremer worden. Voor Nederland kan dit o.a. leiden tot toenemende schaarste aan zoet water in de zomer. Het zuinig leren omgaan met water is dus van groot belang voor de Nederlandse land- en tuinbouw.Duurzame energie

Mede dankzij de geïntegreerde toepassingen van MeteoScope in de Hoogendoorn procesregel systemen kunnen telers hun productie optimaliseren qua kasklimaat en watergift en tegelijk besparen op grondstoffen, water, energie en CO2 emissie. Hiermee leveren zij een bijdrage aan duurzame productiemethoden en het tegengaan van de “climate change”.

Het recent geïntroduceerde irrigatiesysteem iSii Aqua Compact brengt deze innovatieve technologie wereldwijd voor een nog grotere doelgroep binnen bereik.

Door toepassing van de geavanceerde procesregeling en door gebruik te maken van duurzame energie, zoals zonne-energie, windenergie en aardwarmte kan de Nederlandse tuinbouw zich verder onderscheiden en als “groen” voorbeeld dienen voor de rest van de wereld.

Afsluitend kregen alle deelnemers een rondleiding door de weerkamer bij Meteo Consult. Zo konden zij kennis maken met de dagelijkse praktijk van de bekende weervrouwen en –mannen achter hun indrukwekkende informatieschermen en in de radio- en Tv-studio’s.

Voor meer informatie en advies over waterefficiënte oplossingen, neem contact op via +31 (0)10 460 80 80 of stuur een email naar [email protected].
 
Publicatiedatum: